Exercițiu NATO
Forţele Navale Române vor participa, în luna martie, la exerciţii navale în Marea Neagră, alături de gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), cu fregata Regina Maria, având la bord un elicopter Puma Naval. Vor avea loc exerciţii comune, pe mare, cu nave militare din Bulgaria şi Turcia, precum şi cu alte nave şi aeronave militare româneşti.
Participarea fregatei Regina Maria la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră reprezintă contribuţia României la pachetul de forţe puse la dispoziţia NATO şi are ca scop întărirea încrederii şi dezvoltarea interoperabilităţii între aliaţi.
Gruparea navală NATO SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei, fiind o forţă maritimă integrată, permanentă, gata de acţiune în timp de pace sau în situaţii de criză.
SNMG-2 este comandată de către Contraamiralul Brad Williamson (SUA) şi este formată din crucişătorul american USS Vicksburg (CG 69), nava comandant a grupării, fregata canadiană HMCS Fredericton (FFH 337), fregata turcească TCG Turgutreis (F 241), fregata italiană ITS Aliseo (F 574), fregata românească Regina Maria (F 222) şi nava auxiliară germană FGS Spessart (A 1442).
Misiunea SNMG-2 în Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale Române, având ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune.
Misiune de intervenție pe mare
Două nave militare şi un elicopter Puma Naval au executat o misiune de căutare/cercetare navală și aeriană pe mare, în largul Mării Negre, la solicitarea Autorității Navale Române. Pescadorul „Cormoran 2”, cu cinci persoane la bord, a pierdut legătura radio cu autorităţile române, ieri dimineață, când se afla la o distanţă de 45 mile marine travers de Tuzla. Imediat, două nave purtătoare de rachete, care se aflau pe mare, executând misiuni specifice, au fost trimise în locația indicată, iar un elicopter Puma Naval al Forțelor Navale Române a primit ordin să se pregătească pentru a pleca în misiune de cercetare aeriană.
Nava a fost găsită, în derivă, la o distanţă de 53 mile marine (aproximativ 95 km) travers Constanţa. Echipajul nu a solicitat ajutorul autorităţilor pentru remorcare, evacuare sau asistenţă medicală, nefiind nici o persoană rănită. Pierderea contactului radio cu Autoritatea Navală Română s-a datorat problemelor tehnice, apărute în timpul marşului, la motoare şi la diesel-generatoare. Nu a fost afectată flotabilitatea navei, echipajul încercând să-şi remedieze defecţiunile cu mijloacele bordului.
Apoi, elicopterul şi navele militare ale Forţelor Navale Romane si-au continuat activităţile, conform programului de instrucţie.
Salonul Nautic Internațional București
Forțele Navale Române sunt prezente la Salonul Nautic Internațional București, ediția a VII-a, care are loc în perioada 4-8 martie, la ROMAERO Băneasa, București. Vizitatorii standului nostru pot vedea vehiculul subacvatic telecomandat, care a fost realizat de către o echipă de cercetători și studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și a fost premiat cu medalia de aur la EUROINVENTICA, hărțile de navigație și alte produse pentru navigatori, realizate de Direcția Hidrografică Maritimă.
De asemenea, studenții academiei navale constănțene și elevii militari ai școlii de maiștri a Forțelor Navale prezintă oferta educațională a învățământului militar de marină. Militarii de la Școala de Aplicație din Mangalia își prezintă lucrările de matelotaj, noduri și împletituri marinarești, realizate cu multa migală și măiestrie.
Programul de vizitare: joi, 5 martie, orele 10.00-18.00; vineri și sâmbătă, 5 si 7 martie, orele 10.00-19.00, iar duminica, 8 martie, orele 10.00-18.00. Vă așteptăm!
The post Știri cu RoNavy appeared first on Romania Military.