Desi Norvegia a ales sa cumpere din Germania (TKMS – thyssenkrupp Marine Systems) patru submarine Type 212CD – impreuna cu marina germana care va achizitiona si ea doua nave – abia acum negocierile par a fi finalizate, in prezent cele doua guverne avand ultimele discutii cu cei de la TKMS.
Semnarea contractului este asteptata in prima partea a anului 2020 cu prima nava livrata in 2026.
Type 212CD va pastra caracteristicile generale ale clasei 212, coca din materiale nonmagnetice, dar va dispune de o raza operationala extinsa si o viteza mai mare. Nu stim daca si adancimea maxima va creste, daca tinem cont de relieful coastelor norvegiene.
Navele vor dispune din constructie de propulsie anaeroba (AIP). In marina norvegiana vor inlocui submarinele din clasa “Ula”, nave care vor incepe sa fie retrase pe la mijlocului deceniului urmator din dotare.
In acest moment sunt doar doua tari care opereaza nave din clasa Type 212, Germania cu sase unitati si Italia patru nave active, plus inca doua comandate (Todaro-class).
Toate navele din clasa Type 212A dispun de propulsie duala: diesel-electrica si AIP [celule de combustibil – Siemens proton exchange membrane (PEM)]. Folosind sistemul AIP navele sunt foarte silentioase, sunt eliminate toate vibratiile, iar autonomia maxima (fara iesire la suprafata) este de trei saptamani. Bineinteles totul la o viteza de croaziera de, probabil, sub 5 Nd.
Certificatul de nastere al Type 212 are la baza o intelegere intre Italia si Germania, similara celei de acum intre Oslo si Berlin.
Dar submarinele sunt doar prima parte a povestii, pentru ca Norvegia doreste ceva la schimb, astfel ca s-a ajuns la un acord prin care marina germana va cumpara racheta anti-nava NSM. Pana acum s-a semnat un acord de mica anvergura (doar 27 milioane de dolari), care aduce mai mult a studiu de fezabilitate.
Kongsberg trebuie sa vada cum surubareste NSM-ul pe navele germane si cum o adapteaza cerintelor noilor clienti. Printre cele cerute de germani, se aude pe surse, ar fi si dotarea NSM cu radar de bord sau poate doar cu un sistem de radar pasiv. Inca nu stim sigur.
De asemenea sistemul de management al luptei pentru Type 212CD va fi realizat de asocierea dintre Kongsberg si Atlas Elektronik – o subsidiara a TKMS. De altfel tot Kongsberg este responsabila si de CMS-ul de pe U 212 A operationale.
Cel mai probabil ca Atlas sa vina cu suita de senzori: sonar pasiv, sonarul pentru detectia minelor, sonar tractat sau sonarul activ de frecventa medie. Navele din serie “A” dispun de sisteme active/pasive de evitare a torpilelor – FL1800U (sistem de razboi electronic, TAU 2000 (sistem de “momeli” pentru torpilele inamice).
Ca arma principal Type 212A dispune de torpila grea, ghidata prin fir si cu sistem de ghidare acustic (pentru ultima parte a traiectoriei) Whitehead A184 Mod.3, dar pentru “C/D” ar fi posibil sa se treaca la o torpila mai avansata – Black Shark, produsa de catre WASS – Whitehead Alenia Sistemi Subacquei S.p.A.
Germanii au in doatre torpila DM2A4 Seehecht, dezvoltata de Atlas Elektronik. DM2A4/SeaHake mod 4, care este prima torpila operationala din lume care foloseste fibra optica ca fir de ghidare.
Sase tuburi lans-torpila, calibrul clasic de 533mm, pentru fiecare nava. Type 212 poate lansa si mine sau rachete anti-nava.
GeorgeGMT
The post Type 212 CD appeared first on Romania Military.