Quantcast
Channel: Marina Militara Archives - Romania Military
Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Ciudatenii romanesti

$
0
0

Detașamentul de patru elicoptere „Carpathian Pumas”, pregătit pentru misiunea de menținere a păcii din Mali – foto Eugen Mihai (de pe site-ul MApN)

 

  • Trimitem patru elicoptere Puma L-SAR (cautare si salvare) in Mali (din Baza 57 Aeriana – Mihail Kogalniceanu), parte a unei misiuni ONU. Bravo noua, la asa mare putere militara nu ne puteau lipsi angajamentele externe, sa ne proiectam si noi ce-om mai avea de proiectat. Detasamentului de patru elicoptere i-au gasit si un nume infricosator – „Carpathian Pumas”, sa moara aia din Mali de frica, desi africanul de rand nu stie ce-s alea “Pume de Carpati”, ca n-a auzit bietul de el nici de pume (nu vietuiesc in Africa, de fapt nici macar in Europa) si nici de muntii Carpati. Dar ai nostri o tot lalaie cu englezismele si americanismele, preluand ca niste papagali termeni si obiceiuri care nu au nici o legatura cu istoria si cutumele Armatei Romane, de la “rengeri de Romania” la poreclele auto-create ale batalioanelor noastre ce sunt dislocate in TO, toate cu porecle ridicole in limba engleza, desi numele oficial al respectivelor batalioane este, in multe cazuri, atat de nobil si atat de evocator de istorie romaneasca autentica incat ti se furnica pielea doar cand il auzi…
  • Dar marea (si uimitoarea) veste vine din partea Marinei Militare, cu baza la Constanta. Pe baza de voluntariat, adica ne-am oferit noi de buna voie si nesiliti de nimeni, Romania ar putea sa participe la o misiune a UE pentru securizarea navigatiei in zona Golfului Persic, asta daca ne-or accepta ceilalti voluntari.

Si ne aflam intr-o companie selecta, a unor state care chiar au nave de lupta functionale: Spania, Danemarca, Olanda, Italia si Suedia. Am putea sa presupunem cam ce ar trimite fiecare din tarile mentionate, imposibil sa ne dam cu parera despre ce am putea trimite noi, pentru ca noi n-avem Marina Militara, in sensul secolului XXI al termenului.

 

  • Noutati de peste ocean, americanii vin spre noi sa ne invete ce si cum cu Patriotul. Direct din cartulia lor oficiala, sub titlul sugestiv; “Romania and Sweden PATRIOT Air Defense System Techical Assist” si continuam cu citatul:”Technical Assistance (TA) in support of Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (PATRIOT) Weapon System for FMS countries, Romania and Sweden. This shall consist of technical management, technical support, and assistance in the planning, training, fielding, deployment, maintenance, and sustainment of both Romania and Sweden PATRIOT Air Defense System, associated equipment, and logistics support.

Iote si sursa ca sa va faceti domniile-voastre singuri o parere despre ce se intampla.

 

 

  • O alta noutate tine de motoarele F 16MLU. Americanii s-au apucat sa repare o parte din ele, adica “engine module remanufacture,” conform cu textul urmator:”United Technologies Corp., doing business as Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, Connecticut, has been awarded a $253,708,434 indefinite-delivery-requirements contract for engine module remanufacture. This contract provides for F100-PW-100/-200/-220/-220E/-229/-229EEP engine module remanufacture for Foreign Military Sales (FMS) partner countries. Work will be performed at East Hartford, Connecticut; Midland, Georgia; and Midwest City, Oklahoma, and is expected to be completed by July 30, 2024. This contract involves foreign military sales to Chile, Indonesia, Taiwan, Poland, Greece, Iraq, Pakistan, Romania, Saudi Arabia, Egypt, Thailand and Morocco. No funds are being obligated at the time of award. This award is the result of a sole source acquisition. The Air Force Sustainment Center, Tinker Air Force Base, Oklahoma, is the contracting activity (FA8121-19-D-0005).”

Ar fi vorba despre “chestii” de uzina pe care portughezii de la OGMA– cu toata osteneala lor, n-ar putea sa le faca, precum “engine core”, “inlet fan”, “low pressure turbine”, sau poate o fi vorba despre motoare de rezerva, cert este ca nimeni nu stie exact.

Sursa AICI.

 

In alta ordine de idei, si nu stiti de la mine, rachetele aer-aer, aer-sol (adica Maverik) cumparate din Statele Unite pentru F 16 MLU ar trebui sa ne parvina anul acesta, astfel: pana pe 30 septembrie 2019 macar o parte dintre dansele (nu cunoastem alte amanunte) si pana pe, cel mai tarziu, 31 ianuarie 2020 restul.

Asadar, pentru cine se mai indoia, noi chiar suntem furnizori de securitate nu doar consumatori cum parem la o prima si la o a doua vedere. Sau totul se reduce la ideea sa fim cati mai multi in poza de familie, sa parem uniti in fata necredinciosilor si cam atat?

Afganistan, Mali, Golful Persic, am lupta chiar si cu piratii, Bosnia si cate si mai cate, realitatea este insa ca noi n-avem camioane si totul tine doar de o imagine stramba, falsa si hada, mincinoasa si tradatoare de tara.

Adevarat ca din aceste “proiectii ale fortei noastre combatante” se aleg macar militarii cu experienta frontului (ma rog, aproape front) si asta chiar nu-i lucru putin, in rest aceeasi poezie: “ne putem indeplini misiunile”, cu conditia evidenta ca aceste misiuni sa fie mai mult unele de politie si fereasca Dumnezeu de unele adevarate de razboi.

Si doresc sa fiu foarte clar: este bine ca militarii romani sunt in Afganistan, prin Bosnia sau Mali, este chiar foarte bine, invata meserie, necazul meu vine din faptul ca aceste operatiuni  sunt cam tot ce putem face in mod real.

GeorgeGMT

The post Ciudatenii romanesti appeared first on Romania Military.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48