Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.
Din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public.
• În Bucureşti, activităţile se vor desfășura duminică, 25 octombrie, după următorul program:
– ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.
– ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.
• La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.
În atenția jurnaliștilor care vor să ia parte la ceremonia organizată în Parcul Carol I:
– Accesul în zonă se va face pe baza cărții de identitate și a legitimației de presă, între orele 9.00 și 9.30.
– Din motive de securitate sanitară și pentru limitarea numărului de participanți la activitate, vă rugăm ca echipele să fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media.
– Pe cât posibil, transmisia live să fie realizată cu echipamente portabile (de tip rucsac).
– Pe toată durata activității este obligatorie purtarea măștii de protecție.
– Ceremonia va fi transmisă live pe pagina de facebook a MApN.
* * *
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
______________________________
Reinaugurarea Cimitirului de onoare românesc din localitatea Mana, raion Orhei, Republica Moldova
Cu prilejul Zilei Armatei României, a avut loc în localitatea Mana din Republica Moldova ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de onoare al eroilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial, necropolă de război restaurată în cursul anului 2019, în cadrul unui proiect realizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
La activitatea comemorativă, organizată de către Ambasada României la Chișinău și Biroul Atașatului Apărării în Republica Moldova, au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă şi ministrul apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari.
Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941 şi adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 16 eroi români căzuţi în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în zona Văii Mana.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de către autorităţile sovietice.
Reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege. Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.
***
După înființarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în anul 2004, cinstirea memoriei militarilor români care au murit în luptă pe teritoriul Repulicii Moldova a reprezentat o prioritate a instituției, semnificative în acest sens fiind proiectele comemorative derulate pe teritoriul acestui stat: construcția și reconstrucțiea unor cimitire și monumente dedicate eroilor români în localitățile Ţiganca, raion Cantemir (2006), Feşteliţa, raion Ştefan-Vodă (2008), Neculăieuca, raion Orhei (2008), Micleuşeni, raion Străşeni (2008), Cania, raion Cantemir (2009), Vărzăreşti, raion Nisporeni (2010), Tabăra, raion Orhei (2018) și Nemţeni, raion Hînceşti (2019), precum şi 2 proiecte de ridicare a unor opere comemorative de război (troiţe) la Vărvăreuca, raion Floreşti (2008) şi Dealul Epureni, raion Cantemir (2009).
The post 25 octombrie – Ziua Armatei României appeared first on Romania Military.