NSM & JSM
US Navy a finalizat instalarea modului de lansare a rachetelor anti-nava NSM la bordul navei USS Oakland (LCS 24) – clasa “Independence”. Rachetele anti-nava NSM – produse de Kongsberg in parteneriat cu Raytheon – au fost selectionate de US Navy pentru dotare a 31 de nave LCS din clasa “Independence” ca si pentru fregatele din clasa “Constellation”, cel putin 20 de unitati.
In acelasi timp si Corpul de Infanterie Marina al Statelor Unite va folosi rachete anti-nava NSM, pe lansatoare mobile de la tarm, comanda USMC fiind de 250 de unitati de lansare mobile, inclusiv pe o platforma 4×4 JLTV. Interesant si pentru Romania, mai ales in contextul lansarii competitiei pentru achizitia a peste 100 de vehicule 4×4 blindate. Un lansator mobil pe sasiu de JLTV dispune de doua rachete NSM gata de lansare si ofera o mobilitate cu totul deosebita.
NSM (Naval Strike Missile) este in prezent singura racheta anti-nava bazata pe tehnologie stealth si care foloseste pentru localizarea si lovirea tintelor un senzor pasiv (IIR) si nu un radar activ, fiind astfel extrem de greu de detectat de tinta vizata.
Dezvoltata initial de catre compania norvegiana Kongsberg Defense and Aerospace NSM este astazi produsa in parteneriat cu americanii de la Raytheon Missiles and Defense.
In fata cererii crescute pentru racheta, conducerea Raytheon a declarat ca este gata sa creasca cadenta de productie chiar si la 500 de bucati pe an. De asemenea Raytheon sustine ca la cererea principalului sau client (US Navy) in viitor raza de actiune a NSM va creste, asta si in beneficiul altor operatori ai rachetei.
Iar printre “alti operatori” se va numara si Romania care a semnat de curand un contract cu Guvernul American cu privire la achizitionare de rachete anti-nava cu lansare de la sol (din informatiile noastre 33 de rachete, trei lansatoare mobile etc). Astfel Marina Romana va opera lansatoare mobile dotate cu rachete anti-nava NSM (cate patru per camion), sisteme procurate de la Raytheon.
In privinta programului de constructie a patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22, partea romana are in vedere si dotarea celor sase nave de lupta cu rachete anti-nava si de aici putem discuta despre ce fel de racheta am putea dispune.
Inainte de a merge mai departe trebuie sa facem o precizare. In ofertele primite de Statul Roman pentru programul corvetelor nu avem racheta NSM, dar acest lucru nu afecteaza absolut in nici un fel alegerea noastra, pentru ca in oferta finala, angajanta, fiecare compania a ales o racheta pentru a putea sa ofere un anumit pret, dar daca marina ar solicita o alta racheta, companiei castigatoare, acest lucru nu ar deranja pe nimeni cu nimic, urmand doar ca diferenta de cost (daca va fi una) sa fie suportata de Statul Roman. Iar o astfel de schimbare nu poate fi motiv de contestatie, atat timp cat costul rachetelor este fix, indiferent de compania care produce nava in sine.
In privinta Naval Group, acestia au ofertat Exocet MM 40 Block III, dar stim ca francezii pot folosi si NSM racheta fiind deja integrata in sistemul de conducere a luptei SETIS pentru corvetele Gowind din Malaezia. Iar Damen (daca se va ajunge acolo) n-are nici o problema cu TACTICOS pentru dotarea cu NSM in loc de Harpoon.
In prezent rachetele anti-nava NSM se afla, sau exista deja contracte semnate, in dotarea US Navy, USMC, Norvegiei, Germaniei, Malaeziei, Japoniei, Poloniei.
Si poate cel mai important client al NSM-ului este F 35, avion care are integrata varianta aer-mare a rachetei si de aici se poate deduce ca cererea va continua sa creasca pe masura ce flota de F 35 va creste. Iar de crescut creste vertiginos.
Iar odata cu numarul tot mai mare de rachete comandate apar si avantaje. Pe de o parte pretul va fi unul competitiv, iar odata ce US Navy isi va dota peste 50 de nave de lupta cu NSM, plus sute de avioane F 35, exista garantia ca racheta va beneficia de un program continuu si consistent de dezvoltare, asa cum ne anunta Raytheon cu privire la o crestere a razei de actiune intr-un viitor nu foarte indepartat. In momentul in care americanii au ales NSM pentru: USMC (250 de unitati mobile de lansare), pentru US Navy (dotarea a cel putin 50 de nave de lupta) si pentru dotarea F 35A/C cu JSM (discutam aici de sute de aparate apartinad Statelor Unite si aliatilor sai) exista garantia ca racheta celor de la Raytheon/Kongsberg este abia la inceput de drum, va fi comandata intr-un numar foarte mare de exemplare si, mai ales, avem garantia ca NSM/JSM va fi fi obiectul modernizarilor facute de americani pe parcursul duratei sale de viata.
Asadar, ar fi de luat in considerare, atunci cand vom sti ceva sigur in privinta corvetelor daca renteza sa folosim doua modele total diferite de rachete anti-nava sau daca ne bazam pe o singura racheta, singura pana la urma care este stealth si ofera un senzor pasiv, foarte greu de detectat de catre tinta.
Pentru ca daca tinem cont de faptul ca MApN in general si Marina Romana in special nu beneficiaza de bugete prea generoase, ar fi util sa ne maximizam avantajele, atat prin economie (de bani si personal) acolo unde acest lucru nu aduce in nici un fel atingere calitatii si capacitatii noastre de lupta si sa folosim atat la bordul navelor cat si la sol aceeasi racheta, fiind atenti la ce face US Navy si USMC, care si-au coordonat achizitia, mergand pe aceeasi racheta, beneficiind de o baza de intretinere comuna, tehnologie stealth si senzor pasiv, lucruri care in ecosistemul militar de astazi (suprasaturat de sisteme de razboi electronic) chiar ar putea face diferenta.
Naval Strike Missile reprezinta probabil viitorul, o racheta mai mica si mai usoara, bazata pe o tehnologie care o face foarte greu de detectat, foarte greu de bruiat si care ii ofera in acelasi timp (datorita senzorului IIR) posibilitatea nu numai de a lovi tinta aleasa ci chiar de a o lovi intr-un punct sensibil, tehnologie care poate sa faca diferenta intre o nava avariata dar apta partial de lupta si o epava numai buna de tractat in port.
Si, evident, ca odata ce Romania a ales NSM pentru dotarea cu lansatoare mobile a primit si accesul la baza de date americane cu privire la posibilile tinte de interes pentru noi. Iar aceasta baza de date va fi in permanenta tinuta la zi de americani pentru ca Marina Romana nu are capacitatea de a obtine singura date din aceasta categorie.
GeorgeGMT
The post Din nou despre NSM appeared first on Romania Military.