Conform unui comunicat de presă al Elbit Systems, elicopterele IAR-330 Puma Naval vor fi dotate în anul ce urmează cu sistemul electro-optic produs de compania israeliană, SPECTRO XR. Acest sistem multi-spectral va îmbunătăți capacitățile tehnico-tactice ale Pumelor Navale de culegere de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă, pe timp de zi și de noapte, în cele mai diverse condiții meteorologice și oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale. Mai multe detalii tehnice puteți găsi accesând acest link.
Cel mai probabil, sistemul produs de Elbit va înlocui sistemul similar instalat în prezent în botul celor trei elicoptere Puma Naval. Conform pliantului, SPECTRO XR are o rază de acțiune extinsă (dependentă de altitudinea la care zboară elicopterul – plafon maxim de 5000 m pentru Puma Naval) și poate administra până la cinci ținte simultan.
Cuvântul cheie aici este, în opinia mea, „achiziție de ținte”. Cel mai probabil, sistemul electro-optic va funcționa în tandem cu radarul de bord Telephonics RDR-1700A (mai multe detalii tehnice aici) pentru a obține o imagine exactă a câmpului tactic, actualizată în timp real. Cum SPECTRO XR este un sistem cu rază lungă de acțiune și poate face achiziția țintelor ne putem lesne imagina cum și în ce scop va putea fi folosit dat fiind că Pumele Navale sunt echipate cu sistemul de comunicații Link 11 care este un sistem NATO de comunicații radio securizate care funcționează în banda HF sau UHF și care transmite informații digitale (1,3 – 2,25 kbps) criptate între sistemele de comunicații din aer, terestre și sistemele de date tactice de la bordul navelor.
Mergem înapoi în timp la comunicatul Elbit Systems din data de 21 decembrie 2022, conform căruia compania israeliană a semnat cu MApN un contract-cadru cu o valoare maximă de aproximativ 410 milioane de dolari americani (aproximativ 1,89 miliarde de lei) pentru furnizarea a până la șapte sisteme tactice de aeronave fără pilot la bord (UAS) „Watchkeeper X”, cu o valabilitate de cinci ani. Semnarea contractului cadru nu a fost dublată și de atribuirea vreunui ordin de achiziție specific în cadrul acestui contract. Sper totuși că o primă comandă va fi dată anul acesta.
Ceea ce știm din declarațiile de până acum este că un sistem (compus dintr-o stație de control la sol și 3 aeronave fără pilot) din cele maxim șapte va merge la Forțele Navale Române. Watchkeeper X sunt dotate cu un radar cu apertură sintetică (Thales) și un sistem electro-optic cu ajutorul cărora pot face „achiziția și/sau iluminarea țintelor”. Pliantul ne spune că drona este capabilă să desfășoare și operațiuni de tip COMINT (Communications intelligence).
Finalizarea celor două programe va îmbunătăți capacitățile tehnico-tactice ale marinei române, mai ales după sosirea primei baterii de coastă dotate cu racheta Naval Strike Missile (acord semnat în mai 2021 și atribuit / plătit la mai mult de un an distanță, la sfârșitul lui 2022). Așteptăm și atribuirea primului contract subsecvent pentru Watchkeeper X în versiunea navală și, de asemenea, așteptăm și instalarea primelor rachete navă-navă moderne la bordul navelor marinei militare române. În deceniul acesta, sper…
De citit și: http://presamil.ro/iar-330-puma-naval-un-proiect-reusit/
Rafael FireFly… un nou membru al familiei Spike
The post Buletin naval. Ce aduce nou sistemul SPECTRO XR™ pe Pumele Navale appeared first on Romania Military.