… nu mai pare doar o dorinta sau o declaratie politica din partea Bucurestiului ci se dovedeste o chestiune serioasa. Conform ultimelor declaratii ale ministrului apararii, este asteptata semnarea contractului pentru 32 de F 35A (avioane, pregatire, munitie etc) in toamna acestui an.
Din ceea ce a declarat Angel Talvar, lucrurile sunt acum pe mana americanilor, asteptandu-se un raspuns din partea acestora, dar lucrurile par a fi pe un curs bun, lucru la care, in mod sincer, nu ma asteptam, atat timp cat programul F 35A costa 6,5 miliarde de dolari. Daca contractul se va semna in 2024, primul aparat ar putea fi livrat in Statele Unite in 2028 (unde s-ar face pregatirea personalului) si ar ajunge in Romania in 2030. Initial se discuta despre 2032 dar Lockheed Martin a devansat termenul cu doi ani, daca contractul se semneaza in octombrie sau noiembrie.
Este pentru prima oara cand senzatia de seriozitate generata de declaratiile MApN pe tema F 35A este mult mai puternica decat cea de planuri “cincinale”. Letter of Request (LOR) a fost trimisa catre Washington in septembrie anul trecut. Mai trebuie mentionat ca Romania doreste sa cumpere 48 de F 35A, dar contractul va fi impartit in doua transe: 32 de aparate acum, restul de 16 dupa ce primele doua escadrile vor fi receptionate.
In acelasi timp lucrurile par serioase si pe alte paliere, tot conform ministrului apararii, alte programe de dotare ar fi pe ultima suta de metri, pregatite de semnare in 2024:
- Modernizarea celor trei nave purtatoare de rachete – NPR;
- O achizitie cu totul suprinzatoare, care si ea pare discutata deja: sisteme MANPADS Mistral 3 in valoare 622 milioane de euro. 231 de sisteme=231 de lansatoare?
- Drone Switchblade 300 şi 600. Ar fi vorba despre drone tip loitering SwitchBlade 300 – 25 de sisteme cu o valoare de 176 milioane lei si un anumit numar de SwitchBlade 600;
- Se pare un nou lot de rachete anti-tanc Javelin, pe langa cele aprobate de americani in decembrie 2023. Atunci aveam 26 de unitati de lansare LWCLU + 263 de rachete – 80 de milioane de dolari, acum se face vorbire despre 33 de sisteme – 63 de milioane de dolari. Ar fi interesanta o clarificare, daca discutam despre doua contracte diferite sau despre semnarea celui dintai, dar cu un numar mai mare de unitati de lansare;
- Un lot nou de rachete sol-sol ATACMS;
- Rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder Block II – 60 de unitati (din cele 300 de rachete de acest tip aprobate de americani in mai 2024), AIM-120 C (7sau 8) AMRAAM – 66 unitati pentru 685 milioane de lei, GBU-39/B SDB – 400 bucati – 275 milioane de lei si bombe ghidate laser pentru dronele Watchkeeper XR.
Pe langa acestea, surse anonime (sa le spunem) sustin ferm ca batalionul de tancuri Abrams si restul de trei baterii Patriot ar fi deja la capitolul contracte semnate si ca in curand vom avea si confirmarea oficiala din Statele Unite atunci cand acestea vor fi comandate de guvernul american catre companiile producatoare. Primul Abrams ar fi sa ajunga la Constanta in 2026.
Si ar mai fi un mega-contract care se apropie si anume competitia pentru sisteme anti-aeriene cu raza medie, aici am putea avea un castigator (sau nu) desemnat anul acesta. Suma pusa la bataie este una foarte mare: 2,7 miliarde de euro pentru 27 de baterii. Ramanem in asteptare.
Daca ne uitam acum la ce doreste MApN sa initieze in acest an, avem si aici lucruri foarte interesante:
- Echipamente de geniu – 17,3 miliarde de lei;
- 3 sisteme C-RAM, probabil ca Iron Dome – 2,5 miliarde de lei. Nu stim daca se doresc sisteme C RAM pe baza de rachete de interceptare (sisteme cu raza mai lunga) sau sisteme artileristice (cu raza mai scurta);
- Sistem de razboi electronic mobil, o dorinta mai veche a armatei pentru a inlocui, probabil, sistemul “Azur”. De amintit ca in 2022 MApN a mai lansat o competitie pentru achizitia a doua astfel de sisteme de razboi electronic: „Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX” si „Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX”, impreuna un pic peste 950 de milioane de lei, ambele anulate. Actuala competitie are in vedere o suma mult mai mare – 4,7 miliarde de lei;
- Modernizarea radarelor cu raza medie pentru altitudini mici si medii GAP Filler – 19 bucati avute in dotare – 1,8 miliarde de lei;
- 12 complexe de radare pasive – 441 milioane de lei;
- sisteme C41 cu capabilităţi de integrare ISTAR, 4 PC brigadă şi 13 batalion – 1,5 miliarde de lei;
- 2 nave de patrulare maritima – 300 milioane de euro.
Toate aceste programe pe care MApN spera sa le lanseze in acest an vor fi pe baza de procedura competitiva.
De remarcat sa nu se aude nimic, si avem aici confirmarea, despre lansarea achizitiei de MLI-uri pe senile, un program care trebuia lansat inca din 2023 dar care s-ar putea ca nici in acest an sa nu-si afle debutul, dar lucrurile par concentrate pe apararea antiaeriana, atat cea cu baza la sol cat si la nivel de avioane de lupta.
De asemenea razboiul electronic pare sa fi devenit o prioritate maxima, ca si dotarea cu munitii ghidate: rachete AT Javelin, ATACMS, GBU-39/B SDB.
In privinta bugetelor disponibile, lucrurile stau cam asa: pentru 2024 exista un buget pentru achizitii de tehnica de lupta de 16 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dar se pot contracta achizitii cu plata esalonata in anii urmatori de pana la 71 de miliarde de lei (14 miliarde de euro) conform Ziarului Financiar.
GeorgeGMT
The post F 35A pentru Fortele Aeriene Romane… appeared first on Romania Military.