Incepand cu vineri, 26 august 2016, in toata tara incep manifestari dedicate acestui eveniment capital care, inceput sub conditii nu tocmai prielnice – marturie stau infrangerile zdrobitoare din 1916 – a definit prin marile batalii ce au urmat, Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
Ca aducere aminte, am decis sa va arat cateva poze personale cu unele din monumentele si mausoleele din Moldova si Dobrogea intalnite in cale si sa va prezint un „jurnal” succint de impresii cu locurile vizitate impreuna cu familia in doua saptamani, intre 5 si 18 august.
Marasesti (cu introducere din Focsani)
Panciu
Straoane
Marasti
Campuri
Soveja
Targu Ocna / Dealu Magura
Targu Neamt – Mausoleul Vanatorilor de Munte
Braila, Tulcea, Babadag
Au fost mai multe, nu exista localitate sa nu aiba proprii fii imortalizati in piatra, regretele mele ca nu am vazut Mausoleul de la Focsani si pe cel al lui Penes Curcanu (Constantin Turcanu, l-ai botezat nene Vasile Alecsandri!) din Vaslui.
Dar iata „jurnalul” calatoriei.
Craiova – 5 august, plecare.
Slatina
Pitesti
Targoviste – Curtea Domneasca, Turnul Chindiei, urcati-l integral, Biserica Mare Domneasca, Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti, Manastirea Dealu – Mihai Viteazul!
Ploiesti
Valenii de Munte – parculet linistit in statiune
Starchiojd – Biserica de lemn Sf. Nicolae Vechi
Colti – Muzeul Chilimbarului, doamna muzeograf va multumim; la plecare, tzusti! un caprior, a zburdat paralel cu masina vreo 5 secunde si apoi a disparut in padure.
Alunis – Biserica Rupestra (Tara Luanei, 30-40 de locatii similare de vizitat la pas, daca stai cu zilele si esti echipat cum trebuie)
Bozioru – Trovantii
Paclele Mari – Vulcanii Noroiosi (Mari, Mici)
Plescoi – da, carnatii sunt meserie!
Buzau
Ramnicu Sarat
Focsani – pacat ca n-am putut sa vizitez si Mausoleul, i-am dus prin Centru, Paula Seling mi se pare ca avea concert seara sau era Phoenix?..
Marasesti – Mausoleul Eroilor si Muzeul, localitatea. A fost comemorarea/depunere de coroane/garda de onoare/Garnizoana Focsani pe 6 august – 99 de ani, inclusiv spectacol/sceneta de lupta (printre actori, Carmen Tanase…da, „Flacarica”, in rolul…Reginei Maria) Alti invitati: Nicolae Furdui Iancu, Gheorghe Zamfir, corul „Pastorala”, Lupii albi si „The Sky”…coreografie pe cinste, bravo! Sarcofagul Generalului Eremia Grigorescu si al unui general rus (din acest motiv au depus coroane de flori si cei de la ambasada Rusiei), alte 6000 de oseminte ale soldatilor si ofiterilor, grupate in cate incinte de 300 cu mai multe firide si nu numai.
Panciu
Straoane – Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, locul unde a cazut Catalina, se afla la o mica curba, pe dreapta dupa iesirea din Muncelul. Nu-l ratati!
Racoasa – Biserica de Lemn
Marasti – pe dreapta, via Racoasa; Mausoleul Eroilor, cum au capturat 27 de mitraliere, Dzeu stie! Sarcofage…faraonice ale maresalului Alexandru Averescu, generalilor Arthur Vaitoianu/Alexandru Margineanu/Nicolae Arghirescu. Oamenii astia au fost si raman niste zei!
Campuri – Casa lui Mos Ion Roata
Soveja – Schitul Soveja inainte de statiune (seara avea spectacol Paula Seling cu ocazia comemorarilor); Mausoleul Eroilor: mai deosebit, pentru ca pe langa ramasitele celor din firide (toate mausoleele au asa ceva) o parte din ramasitele Eroilor sunt puse intr-o camera-osuar-cripta-altar cu o ferestruica de nici 1 pe 1 metru unde sa pui lumanari si flori. Daca aveti copii de macar peste 4 ani (ca sa-si aminteasca mai tarziu), acolo trebuie dusi, ca sa vada prin acea mica deschidere osemintelele celor peste 1500 de necunoscuti ce au facut Romania Mare! Uitandu-te la ele nu poti sa nu te gandesti cum ar fi „sa privesti”…din partea cealalta.
Vizantea-Tulnici-Lepsa (Parcul Natural Putna-Vrancea)…e ocolire cu serpentine fabuloase pana la Targu Secuiesc, ca de la Soveja la Lepsa e drum prost
Targu Secuiesc – prea multe steaguri secuiesti pe cladirile oficiale in centru (de altfel frumos, daca si unele cladiri ar fi restaurate), localitatea in rest e jale, sa va bagati picioarele in el de primar si ifosele sale.
Pasul Oituz, la fel, serpentine
Poiana Sarata (nu cautati cele 3 posibile drumuri de legatura cu Slanic Moldova pe stanga, le ratati sigur, mai ales pe cel „principal” cu serpentine).
Oituz – Biserica Preasfanta Treime
Targu Ocna – Salina Trotus (fasuri de ploaie pentru cei mici dar si cei mari – e racoare, intrati 3 km in munte cu autocarul de la intrare, in spirale largi); Manastirea Magura, Mausoleul Eroilor „Dealu Magura” (pe serpentine in sus, banci de piatra cu numele bataliilor celebre din 1877, observ cu coada ochiului o „Plevna” acoperita partial de buruieni; sus la monument, din cele 3 banci de piatra intitutlate „Traiasca, Romania, Intregita”…ultima e sparta exact pe mijloc, categoric de mana omului, altfel nu se explica)
Slanic Moldova – Statiunea mi-a placut mult, Izvoare, Urcusul „300 de Scari” – merita totul! Sa nu uit Mofeta…iar Cazinoul cica a fost mai deunazi pus la vanzare. Primul Bors Moldovenesc veritabil la Crama Domneasca (dar au incercat sa ne insele la gramajul puiului la cuptor). Categoric vin altadata sa stau o saptamana a pe aici!
Onesti – afise cu al-nu-stiu-catelea concert de retragere al Mariei Ciobanu (Ionut si Doinita Dolanescu, Steliana Sima, Capitaneasca, Tociu si Palade…) …„Nadia Comanesti e din Onesti, nu?” intreaba familionul..asa, ma, s-a prins ceva de voi! Uite Statuia!
Casin – Manastirea Casin „Sfintii Voievozi”, deja incep sa recunosc stilul arhitectonic, da, suntem categoric unde trebuie! Piatra de la intrare, muncitorii construiesc o noua poarta de lemn, noi ne suim pe treptele celei vechi…
Borzesti – Biserica cu „Stejarul lui Stefan Cel Mare” incastrat la baza clopotnitei (vorba vine, e un trunchi mare dar localnicii stiu ca nu e cel real) si Muzeul de Cultura si Arta Religioasa
Radeana – Biserica „Sfintii Voievozi”, imediat dupa Borzesti
Stefan Cel Mare – Manastirea Bogdana, imediat dupa Radeana…
Bacau – se lasa intunericul, centrul nu e rau, dar hotelul ala din centru ce-a patit?
Buhusi
Roznov
Piatra Neamt – Centrul/Turnul/Biserica Domneasca/Muzeul de Istorie si Arheologie (Cucuteni), Zoo, Gara, TeleGondola – Varful Cozla (la o aruncatura de ce vreti voi de Pietricica si Lacul Batca Doamnei, muica, ce priveliste, noroc ca am cel putin 4 monede de 50 de bani sa se uite si ei prin „ochean”, mai ales spre Ceahlau/Stanca Panaghiei, usor de recunoscut)
Piatra Neamt/Bistrita – Manastirea Bistrita
Pangarati – Manastirea Pangarati (arhitectura speciala, cu pasarela si scara spiralata pentru partea superioara, nu fiti timizi, explorati), Hidrocentrala „Dimitrie Leonida” (ratata de multi turisti, din pacate)
Capsa – Schitul Paisie (alt obiectiv ratat de multi)
Bicaz – Barajul „Izvorul Muntelui”/Lacul de acumulare Bicaz
Poiana Largului
Durau – Manastirea Durau, trasee prin Ceahlau/Stanca Panaghiei (daca aveti timp si stati mai multe zile)
Borsec – Statiunea (vechile „vile” de stat, alea cu numere, o duc rau, similar cu Herculane din punctul asta de vedere, dar privatii se descurca bine-mersi), Izvorul 10 ca intotdeauna carbogazificat, am dat si peste ciumegu palarios cu dubita alba avand pe luneta harta „Ungariei Mari” – cu numarul de inmatriculare EKJ-839 (imi venea sa-i tai cauciucurile dar nevasta-sa a fost femeie ok, m-a lasat sa umplu un pet de la Izv.10 peste rand, ei/cu copii venisera cu bidoane multe de 5 litri)
Tulghes-Recea-spre Hagota (ca sa ajung la Lacul Rosu/Cheile Bicazului)..n-am putut, ploaia a stat lipita de noi toata ziua prin munti, basca drumul asta de la Recea era prost/forestier, ce mai, vreo 15 km si urca pe culmi…ia-o inapoi prin Borsec si apoi Toplita si Gheorghieni (nu-i rau, comaprabil cu Tg. Secuiesc,am ratat la iesire, pe dreapta, s-o dau un pic pana spre Covacipeter ca sa vad Izvorul Oltului..spre sud e si Izvorul Muresului)
Lacul Rosu – Cheile Bicazului, din nou fac si Lacul de la Bicaz- ne intalnim la Hangu, la popas cu priveliste superba a lacului, cu un craiovean cu fi-su , ambii…sirieni, vorbind perfect romana, veniti dinspre Sovata-Praid-Gheorghieni-Toplita-Borsec; ma bate gandul spre Vatra Dornei la insistentele familionului dar stiu eu ce stiu, prea devreme, o iau spre spre Targu Neamt (stiam ca merita ce in oras si in zona, nu schimb planul)…in gandul meu…”ajungem noi si prin Vatra Dornei, fiti fara grija, va iau si pe Transrarau sa vedem, mai comentati pe coclaurile alea?”
Petru Voda – Pipirig (prin trecatoare inainte de asta) si Biserica Sfantul Nicolae, Branzaria lui David Creanga
Vanatori-Neamt (maine, ca acum e seara, cand terminam cu…)
Targu Neamt – Monumentul Vanatorilor de Munte (doream de mult timp sa ajung aici, incepusera sa asfalteze si strazile de acces Izvorului si Vulturului), Casa Veronicai Micle, Cetatea Neamt (n-as mai fi plecat de acolo, am infulecat si niste poale-n-brau),
Targu Neamt – Humulesti/Casa si Muzeul „Ion Creanga” (si aici la fel, am fi stat toata ziulica, il intreb pe muzeograf daca David Creanga – cel cu branzaria din Pipirig – a fost bunicul lui Ion Creanga…il cam bag in ceata, el zice ca „probabil nu”, eu cred ca da)
Targu Neamt – Vanatori-Neamt – Manastirea Neamt (inainte, in zona, e si Rezervatia de Zimbri „Dragos Voda”, in zona e Parcul Natural „Vanatori-Neamt”)…iar inainte de Manastire cu cateva sute de metri este Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi – Sf. Ioan Iacob. Am vizitat si Muzeul Manastirii, merita!..de fapt asta e sfatul meu, in Neamt si Suceava, cand va duceti la Manastirile Bucovinene, nu ratati muzeele din curtile lor, aveti ce vedea!
Leghin – la intrare, cotiti la stanga: Manastirea Secu si apoi mai departe, Manastirea Sihastria…din pacate n-am putut ajunge si la Manastirea Sihla, ploua foarte tare cum intrai cativa km in munti cu norii lipiti, drumul era prost si categoric cred ca au fost si niste viituri dupa ce am plecat noi. Incercati mierea de izma/menta a celor de la Sihastria.
Leghin – din nou, inapoi, spre Vanatori-Neamt, Targu Neamt/Humulesti (sunt inseparabile), spre…
Agapia – Manastirea e pictata integral de Nicolae Grigorescu! Daca incercati sa faceti poze cu blitul va sar maicile in cap („politica” asta difera de la asezamant monahal la fiecare in toata Bucovina), acelasi sfat si pentru Muzeul Manastirii, din nou, lucrari de Grigorescu si nu numai, obiecte manastiresti, extraordinare…
Varatec – Manastirea, bineinteles, peste tot, in toate locasurile pe unde am fost, lumea se pregatea de Sfanta Marie-15 august, bateau maicile la scena sa prinda crengrutele de brad…
Manastirea Camarzani din departare, n-am putut ajunge, desi inca e soare…
Spatarasti – chiar inainte de centrul Falticeniului cu vreo 5km, acolo este o intersectie unde e o puzderie de semne care te atentioneaza ca intri in „Tinutul Manastirilor”, oprit, dat jos din masina (o aveam in plan intersectia, pusesem ochii pe ea cu saptamani inainte), poze cu trupa.
Falticeni – vizitat centrul, hai spre…
Suceava – Cetatea Sucevei, mai mare decat a Neamtului, doar a fost de Scaun, insa mai slab pregatita pentru turisti, insa a fost foarte frumos, iar nu mai plecam de acolo, mai ales ca incepusera sa faca repetitii cei cu caii si lupii dupa ei, pentru spectacolul din ziua respectiva, erau Zilele Filmului Istoric – Bucovina; Muzeul Satului Bucovinean, chiar langa Cetate. Centrul Sucevei + bisericile mai importante, vreo 5 la numar, plus Zamca si Hagigadar de la sud.
Adancata – cu ceva probleme, Biserica de Lemn, am gasit-o
Dragomirna – Manastirea Dragomirna, fortificata, mama lor de tatari, n-o ratati sub nici o forma!
Patrauti – Biserica „Sfanta Cruce”, „mica” mare surpiza, monument UNESCO, „prima” a lui Stefan Cel Mare, informatii foarte interesante oferite din plin de preot ca si imaginea cu Stefan si familia pe care nu le gasiti in manuale; stiti ca Stefan nu construia cate o biserica dupa fiecare batalie? In ultimii 17 ani de viata s-a apucat, aceasta fiind prima.
Ciprian Porumbescu – Muzeul, pe drumul Suceava spre Gura Humorului, la stanga e comuna, dupa Ilisesti, doamna muzeograf, multumim si Dvoastra. din toti fratii si surorile, doar o sora a scapat de tuberculoza si a trait pana la adanci batraneti.
Gura Humorului
Manastirea Gura Humorului – (cativa km nord), Manastirea si Turnul Clopotnitei (de fapt vorbesc aiurea, e vorba de celalalt, al lui Vasile Lupu) neaparat! Urcati-l, trebuie sa urcati, saracii turisti suedezi dinaitnea noastra, doar copiii lor au ajuns pana sus, sunt scarile extrem de mici, urci…pe lateral! Dar ce bucurie!
Manastirea Voronet – (cativa km sud), sora celei dinainte, Marea Albastra, Inconfundabila, mormantul lui Daniil Sihastrul (vom ajunge si la Putna la chilia-pietroi a sa)
Campulung Moldovenesc – inainte, pe stanga, la cativa km de drum cam prost, Manastirea Sihastria Raraului, pe culme.
Pojorata
Mestecanis – Pasul Mestecanis, superb…care ai fost ma, cu ideea sa pui groapa de gunoi in varful muntelui, langa serpentine? Ma miram eu cand am trecut ce naiba e tampenia aia pe stanga…, mi-am dat seama doar dupa ce era sa trec de ea.
Vatra Dornei – Statiunea, turisti totusi erau destul de multi. Intr-o forma mult mai buna decat Borsec sau Herculane (asta e „etalonul” neputintei dupa mine, bine ca primarul ala al lor are probleme cu legea, il uitase Dzeu pe Nea Termita pe acolo)
Transrarau – Dracu’, Doamne-iarta-ma!..m-a pus! Ati vrut mai, la Vatra Dornei, acum taceti si inghititi in sec pe Transrarau! Ceata (uneori nu vedeai nici la 20 de metri) si ploaie..”cel mai perfect” (nu exista grad de comparatie) timp ca sa o iei cu masinuta pe acolo, pe culmi! Nu regret nimic, a meritat fiecare nod in gat!..fiecare serpentina „a noului drum”, fiecare piatra (de cateva tone) ce statea sa cada…am intalnit si un utilaj care ne-a blocat vreo 5 minute, ghici ce facea? Exact, dadea la o parte pietrele. Nu e ca Transalpina dintr-un motiv cat se poate de simplu: padurea. Peste tot, mai ca ma asteptam sa-mi cada un urs pe capota sau sa ne dam noi de-a berbeleacul. Si o racoare, mai ales la coborare, spre Pojorata (ca inchei cercul).
Pojorata – din nou, o fuga pana la Fundu Moldovei la cativa km, ca…e Fundu Moldovei! Hai spre…
Vatra Moldovitei – Manastirea Moldovitei, cu scenele sale neobisnuite, istorice, combinate cu cele sfinte.
Sucevita – Manastirea Sucevitei, care m-a impresionat cel mai mult din toata Bucovina. Motivul il constituie Calendarul (zodiacal-astrologic/astronomic! – inclusiv solstitii si echinoctii) cu Sfinti, fiecare zi a anului avand propria sa imagine/scena pictata in interior/fresca. Au trebuit sa traga de mine sa ies, ca sa vedem si Muzeul Manastirii, n-as mai fi plecat.
Marginea – inainte de Radauti (la intoarcere de la Putna trecem)
Vicovu de sus – Bivolaria – uite granita cu Ucraina, imi amintesc si le spun de Valeriu Carp „din ordinul meu si pe a mea raspundere, deschideti focul!” si asa am ramas cu granita aici, paralela cu raul Suceava, ca dracu sovietic ne lua! Tot ne intersectam cu calea ferata de la Radauti, e desfiintata de mult timp…
Putna! – in sfarsit Putna! Manastirea (biserica veche a fost distrusa dar s-au folosit la reconstructie si pietre din ea, doar Turnul Tezaurului mai e de pe vreamea marelui voievod), Mormantul lui Stefan Cel Mare, am ingenunchiat si mi-am facut semnul crucii in fata Lui. Muzeul, nu am cuvinte, ne-am nimerit cu un autocar din Republica Moldova (din fericire multe prin Bucovina, le-am intalnit pe la toate manastirile de mai sus), turistii frati de peste Prut si-au luat o papara – in sensul bun al cuvantului – de la preotul-muzeograf, cand a explicat toata nenorocirea asta stalinista cu „doua popoare/limbi”! Istorie, colectie impresionanta de oiecte bisericesti nepretuite, Acoperamantul Mariei de Mangop (si Doamna Voichita, tot aici ingropata), Tetraevangheliarul de la Humor…
Putna din nou, Sihastria Putnei, la peste 1 km, mai departe…
Putna iarasi, Chilia lui Daniil Sihastru, la cateva sute de metri spre est de Manastire, imediat peste paraul Putna (am observat ca o recunosteau instantaneu copii, probabil manualele scolare „sunt de vina”, nu mai puteau de bucurie sa urce pe scarita, parintii se intrebau adormiti parca, parca, stiau ceva…)
Radauti – Manastirea Bogdana, desi i-as spune „Bogdaniada” la cati de multi Bogdani isi dorm somnul de veci acolo; strabunici, bunici, unchi, fiul cel mare al lui Stefan parca, cel care a murit inainte de vreme, dupa cum am invatat la Patrauti..nu, nu, vorbesc prostii, mi-am adus aminte, e la Putna!). Herghelia si hipodromul sunt mai la sud. In Centru, langa Bogdana, peste strada trecem si pe la Monumentul Eroilor din Primul Razboi si statuia calare – foarte alba, ca spuma laptelui – a lui Bodan I, Intemeietorul Moldovei… placi cazute din inscriptie, mazgalituri de „bucovineni de cartier” sub cal…of, Doamne! Orasel frumos…Schweighoferu’ ma-sii..
Siret – granita de granita cu Ucraina, hai pana cand nu mai putem, pana la Vama, fac poza cu „Україна” de la ei si cu-n Volskwagen rosu de la granicerii nostri iesit si el in imagine, gandindu-ma ca parca as da o fuga pana la Cernauti la nici 30 de km; mancam niste placinte, ne strecuram cu chiu-cu-vai prin aglomeratia de TIRuri si masini..de acum inainte numai spre sud, spre Constanta!
Dorohoi – frumos, scoate niste bani pentru restul pana la Constanta, imparte in trei pentru siguranta, plimbare, fotografii..Catedrala Adormirii Maicii Domnului, aleea personalitatilor, Monumentul Eroilor locali ai Primului Razboi..cand ajungem la Primarie (curatica, usa deschisa) doi „consilieri” -cred- ieseau. Se opresc, buna ziua, ce faceti? Spionam, eu di colo…glumesc, suntem turisti, domne. Astia, suspicios de fericiti, mai ales ca le-am trantit pe nepusa masa „suntem din Craiova” pai vizitati si Primaria, ca se poate! Eu, cu voce soptita (dar intentionat indeajuns ca sa ma auda) si cu spatele la ei (urcasera din nou in masina): cred ca au oamenii glume in program. Atat le-a trebuit! Nu, nu glumim, puteti vizitati! Si aveau dreptate..dar se lasase seara si eu vroiam sa ajungem in Botosani, sa ne cazam, plus ca mai trebuia sa trecem si prin…
Ipotesti – da, Mihai Eminescu. Seara, ce-i drept, dupa sapte jumate, dar tot i-am prins iesind de la biserica pe oameni, biserica (cu pictura deosebita, placi cu stemele Ipotestiului – o coasa – a Moldovei/ si a Romaniei Mari, si un loc de aducere aminte a Eroilor locali din Primul si al Doilea Razboi ce aveau un monument si in – cimitir) se afla in cadrul..stai ca acum trebuie sa dau copy-paste: Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, realizat intre ’97-200, Ministrul Culturii – Ion Caramitru pe atunci). Era inchis doar Muzeul, dar ne-a plimbat prin „Centru”. Amfiteatrul, cladirile, casa parinteasca, Casa Papadopol (ultimul proprietar al mosiei), cimitirul, unde i-am descoperit pe fratii (Nicolae – avocatul/sinucis si Iorgu – militarul educat in Prusia, rapus de tanar de tuberculoza) si parintii lui Mihai Eminescu (Gheorghe si Raluca, au avut 11 copii, familia Eminovici avea propria bisericuta).
Botosani – aglomeratie mare la intrare in oras, stadionul, astia joaca cu Steaua (au luat 0-2, am vazut meciul la televizor, desi daca eram singur ma duceam); cuptoarele medievale acoperite cu sticla in centru, uite ca nu stiam! O cruce mare cu lumini…
Botosani – dimineata, vizitam orasul, hai spre sud, insa dupa cativa km…
Manastirea Zosin – locas monahal destul de tanar, pe stanga, am vizitat-o cum altfel?…cu drumul ce duce la ea in dreptul unei cismele ca o tartacuta langa popas, umple PETurile!
Cosula-Baluseni-Copalau (era un poligon prin apropiere, nu stiu daca mai e) – ne nimerim tocmai cand e targul satesc de sambata, vedem de la Zosin cum trec carutele, taman bine, in sfarsit rosii cu gust de rosii! Branza, gogosari, facem plinul pentru drum, mai mancam niste mici, chit ca e post, oamenii vand de toate.
Flamanzi – da, Flamanzi, hai macar sa vedem Monumentul 1907 „la chietroi, colo” – ne indruma un localnic. Langa el Primaria, cu afise ale Grupului Folcloric Barbatesc „Stejarii”.
Harlau – Muzeul Vinului (era la catastif pus de mine, nu-l ratam), am intrat in jud. Iasi. L-am vizitat, muzeograful, dupa o dusca doua de…Bitter, Jagermeister? cred (oricum era cam rozaliu la fata batranul imbracat elegant, poate avea totusi o suferinta, nu stiu ce lua omu’ la bord)…ne-a explicat cum e cu parterul, unde sunt exponatele ce prezinta „intovarasarirea” vinului cu omul de nastere, prin viata,sarbatori, casatorie, pana la moarte, iar la subsol tot ce tine de vin, butoaie, teascuri, storcatoare, cosoare, ulciaoare., harti/liste cu zonele viticole/podgorii ale Moldovei, pe soiuri.. etc, unele obiecte foarte valoroase datorita varstei…toata panoplia care o cunoasteam pe dinafara – muzeograful a ramas surprins ca ne pricepem, cand i-am spus unde avem si noi vie, ce si cum. „Zaibar”? Pai se poate? Sa lipseasca marti din post? Printre alte soiuri…Oricum, nu mai lungesc, dar asta a fost inca un obiectiv turistic din care nu mai vroiam sa plec, mai aveau, colac peste pupaza si propria colectie la subsol, nu prea cine stie ce, dar, na, stii cum e omul…
Cotnari – trecem pe langa el, vedem „uzina” licorilor…voi moldovenii pe acolo aveti ce aveti cu astea dulci si albe…Feteasca, Francusa, Grasa, (Vasluiul e plin), ceva mai smechere (a se intelege „frantuzisme”) pe la Panciu si Odobesti dar si Cabernet Saugvignon, Babeasca Neagra…dar mai spre sud, spre Galati (si pe langa Iasi), rose-ul ala de Busuioaca de Bohotin..daca ma apuc nu mai termin, le stiu pe de rost!
Cucuteni – da, asa direct, Cucuteni, situl arheologic! „Ala” cu cladirea rotonda! Cam cu gropi drumul, iar apoi de sus, pana la Muzeu, am lasat masina si hai vreo 100 de metri pe jos, pe poteca pricipala flancata de pruni (am luat la bord si la ducere si la plecare, ne-am spart) n-o bag prin piatra cum au facut astia dinaintea noastra cu autocarul (li s-a stricat oricum,…cand sa plece dupa vizita, au chemat un tractor sa-i scoata, dupa ce in prealabil toate turistele alde mamaitze din autocar au cumparat la clopotei „cucutenieni” pentru nepoti de a zurgalait muzeul vreo 5 minute, nu se mai opreau, i-au facut vanzare muzeografului! Care a facut si el armata, ca orice moldovean ce se respecta…in Craiova, „pe Caracal”, cum altfel! Ma, cum ii gasesc eu pe oamenii astia? Am noroc, ca mereu ne intelegem de minune! Revenind la sit, ma intreb oare, cate astfel de kurgane, maguri, movile..”piramide” de pamant, neexplorate or mai fi prin tara? Ca cel principal, pe care il acopera rotonda, este din perioada geto-daca, insa e pe altul mai vechi, iar zona e plina de continuitate cu mii de ani inaintea lor.
Targu Frumos – loc de batalie dar eu un singur lucru vreau sa stiu (de fapt 2): poale-n-brau, chec cu visine. Ba, voi nu sunteti normali, ce puneti in ele?..vrem reteta!
Ruginoasa – Palatul lui Alexandru Ioan Cuza si „mormantul” (disputa osemintelor continua cu Iasul), daca veneam de sarbatorile de iarna probabil prindeam si ceva cafteala cu bate.
Razboieni-Ion Neculce/Prigoreni (nu am mai ajuns pana la Pascani, inapoi in Tg. Frumos)
Podu Iloaiei
Iasi – Centrul, Palatul Culturii (sa-l vizitezi iti trebuie timp si bani, categoric), Trei Ierarhi – Mormantul lui Alexandru Ioan Cuza. Oras care pare de 2 ori mai mare fata de Craiova desi nu e decat cu vreo 20% in plus la suprafata (diferenta o face numarul de locuitori, urias la voi), Olguta noastra ar trebui sa ia lectii de la PSDeii ei cam ce si cum…ce e spatele Palatului Culturii, Palas…nu mai insist. Nu mai fusesem de mult, desi e a 4-a/5-a oara cand va vizitez…
Vaslui – mic si tot cu festivitatile in floare. Centrul cu piata si statuia voievodului, fantana arteziana cu sculpura modernista de la Teatrul de Vara…si am uitat de Penes Curcanu! Ma caiesc…
Bacaoani/Podu Inalt – statuia lui Stefan Cel Mare, trece lumea in viteza pe langa ea…nu si noi.
Barlad – tot zona centrala, statuia lui Alexandru Ioan Cuza din intersectie
Tecuci – am intrat in jud Galati, zabovim in zona giratoriului/Parcul Central, strada principala care taie de la nord la sud e 1 Decembrie, imi amintesc acum…daca o luam la dreapta si am trece Siretul am da din nou in Marasesti. La iesire, pe dreapta, un parculet mititel si ciudat cu niste constructii sferice…as opri sa vad ce este dar e trecut de sapte jumate, o sa ma prinda noaptea pana la Galati, n-am ce face, stiu ca imediat de la Draganesti si tocmai pana la Liesti-inclusiv sunt vreo 5-7 localitati lipite pe vreo 20 de km!
Liesti – poza facuta cu semnul de „Drum Bun” la iesire, am trecut, victoriosi, tara asta are nevoie de autostrazi, nu gluma!
Galati – seara (mai bine zic „noaptea”) precedenta ne-a luat ceva pana ne-am cazat, la Hotel Dunarea, deh, ce sa facem, orasul parca era nebun, lume iesita peste tot, ziceai ca pe litoral, Monte Carlo, basca nu stiu ce festival international de muzica populara, se vede ca Sf. Marie e cea mai importanta sarbatoare a verii! Insa dimineata mai vii de acasa, am vizitat orasul si faleza – unde naiba au disparut oamenii? Cu 8 ore in urma nu puteai sa arunci un ac…
Braila – anuntata de un vaporas „Dunav” pe marginea…drumului, pe stanga cred ca fusese la Garda de Coasta. Ma uit instinctiv tot pe stanga, nu observ iesirea catre trecerea cu bacul, nu-i nimic, o gasesc cand ne-am intoarce, dar parca ar trebui semnalizata mai bine. Oras mai putin flamboiant prin comparatie cu Galatiul, e duminica si soare, targ de antichitati in centru pe Str. Mihai Eminescu, gasim si noi ceva „suveniruri” mai acatarii care sa ne aminteasca ca am fost pe aici. Piata Traian, poze peste tot, o luam pe Calarasilor spre Primarie, faleza/esplanda e aici, n-am ratat nici Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, stiam povestea. Tarabele deschise deja pe Esplanada, dupa ce ne plimbam, ajungem in Piata Independentei, fantanile arteziene pe laterale…si raman blocat, uitandu-ma la gradele celor cazuti la Revolutie, pe crucea de marmura: ce naiba s-a intamplat la voi de sunt asa de multi ofiteri ucisi? Din vreo 45 de oameni, o treime numai ofiteri, restul civili, nici un soldat? Vad din departare si Santierul Vard, ne hotaram sa plecam, gasim – in sfarsit pe unde se trece cu bacul..ies cateva injuraturi la adresa primarului (nu stiu cine este, nu ma intereseaza, Vadul Ghecetului e praf, mama ei de Vama, niste gropi ca-n razboiul din Siria, inteleg ca e trafic, dar dati-o in moasa-sa!). Trecem cu bacul in putin peste o juma de ora (am prins unul din alea mari, am fost vreo 40 de autovehicule pe el). Podul..mama lui de pod, sa tot faci studii de fezabilitate, cu ele ramanem!
Smardan
Macin – „Muntii” n-or aveai ei decat vreo 400 de metri si ceva maxim dar tare sunt frumosi! Si nu e prima data cand ii vad, i-am prins si…iarna!..aviz amatorilor, „splendida dezolare” pentru cei cu „gustul dobandit”.
Isaccea – castrul Noviodunum, geamia mititica din localitate
Niculitel – biserica paleocrestina din cadrul monumentului/muzeului cu cei 4 martiri din secolul IV nu putea fi ratata, Biserica Cocos in prealabil. Descoperita din intamplare datorita viitturilor din ’71, biserica are sub altar cripta celor care erau cunoscuti in „listele” de la Constantinopol, dar descoperirea lor la noi in Dobrogea…uriasa! Nu mai mergem la Manastirea Saon, vreau sa vad…
Celic Dere – Manastirea cu acelasi nume, dupa ce iesim realizam ca suntem in taramul vanturilor, incep sa apara eoliene. Luam masa pe patura, chiar la un popas, peste drum de una, paznicul vine la noi sa ne verifice, ne dam binete si se duce la alta, peste campul treierat, unde se apropiase un cioban cu oile prea mult de sfarleaza producatoare de electricitate.
Tulcea – veselie, veselie, veselie, Alternosfera isi incerca scena pentru a doua zi, am recunoscut „Avion” imediat! Faleza, portul, luuume puzderie, distractie, hai si noi in Delta, dar nu 4 ore dus-intors! Deci, mai „colea”…Am incheiat cu Monumentul Independentei.
Babadag – n-am mai dat pe aici din Armata! Monumentul e tot la locul lui, unde sa dispara?
Enisala – Cetatea, hello, gorgeous!
Argamum
Eoliene pana la Constanta, sute, zic eu (imi amintesc ca inainte de plecare vazusem ca in Scotia ajunsesera la 106% cu energia din ele), uite cui platim certificatele verzi. Plus un Matiz care se incapatana se zburde in fata mea cu 130 pe ora.
Histria
Cariera Sitorman
M. Kogalniceanu in departare pe dreapta, nimic de reportat, vreun yankeu zburator mai smecher…
Ovidiu
Constanta – in sfarsit, 15 august dimineata pe faleza (i-am avertizat ca mai bine venim de la ora 11, nu m-au ascultat, in schimb au ascultat politicienii si preotii ca preludiu de vreo 2 ore( la Sarbatoarea Marinei cu accent pe P3 Orion si lansarea dudei de Sting Ray din Puma Naval, basca scafandrii, oameni puzderie ca niciodata; in urmatoarele 2-3 zile pe litoral si prin oras, vedem si toate statiunile, de la Navodari pana la 2 Mai-Vama Veche, ne relaxam, rudele si prietenii peste tot ne indoapa cu peste. Aglomeratie mai multa a fost la Eforie…
Adamclisi – o fuga pana acolo si inapoi pe litoral, pe la pranz, intr-o zi de plaja.
Ultima zi, din Constanta (m-am mirat ca la Fetesti nu mai e coada la plata, a invatat romanul smsmecheriile intre timp, eu o achitasem la un Rompetrol ca tot trebuia sa bag si ceva in rezervor) pana la Craiova, hai si prin Bucuresti putin…
Asta a fost.
5-18 august, cu obiective clare Marasesti pe 6 si Constanta pe 15. Le-am dramuit, am mai schimbat planul pe loc, ne-am descurcat.
Voi pe unde ati fost vara asta prin tara?
Razvan Mihaeanu
The post 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial appeared first on Romania Military.