M-am tot gândit cum să scriu acest articol şi cu greu m-am abţinut să nu-l reduc la trei cuvinte… Dar hai să fac o încercare, chiar dacă mă abţin cu greu.
În acest articol voi relua condiţiile de eligibilitate avute în vedere de MApN, condiţii care ar trebui să ne conducă la potenţialul candidat cu cele mai mari şanse de câştig.
Deci, pe scurt, condiţiile:
„4. Criteriile de calificare se referă la:
A.1. situaţia personală a candidatului:
– în ultimii 5 ani nu a fost condamnat prin hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti pentru unul sau mai multe dintre motivele următoare: participare la activităţi ale unei organizaţii criminale, corupţie, fraudă, pentru infracţiuni teroriste sau infracţiuni legate de activităţile teroriste ori instigare, complicitate sau tentativă de a comite aceste acţiuni, spălare de bani şi/sau finanţarea terorismului; nu este intrat în faliment ca urmare a hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic; nu a fost condamnat în ultimii 3 ani, prin hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru o faptă care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională; în ultimii 2 ani şi-a îndeplinit corespunzător obligaţiile contractuale, îndeosebi pe cele referitoare la securitatea informaţiei şi securitatea aprovizionării; să fi îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit. Îndeplinirea criteriului de calificare se justifică printr-o declaraţie pe propria răspundere;
– deţinerea avizului de securitate de la autoritatea desemnată de securitate;
OK, despre criteriul A.1. n-ar fi prea multe de spus, oricum e suficienta o simpla declaratie pe proprie raspundere… Cam toată lumea care doreşte să participe la licitaţia de construire a patru corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale Române se va încadra şi va îndeplini criteriul de calificare A.1. chiar dacă nu există gigant pe piaţa de armament care să nu fi fost la un moment dat subiectul unei investigaţii sau cercetări penale pentru dare de mită.
A.2. satisfacerea şi protejarea interesului esenţial de securitate de către candidat:
– angajamentul privind realizarea într-un şantier naval din România a construcţiei şi dotării corvetelor în termen de 3 ani pentru prima navă şi livrarea grupării de 4 nave în termen de maximum 7 ani.
Singurul potenţial participant care satisface cel mai bine acest criteriu este şantierul Damen de la Galaţi. Orice alt participant va trebui să se asocieze cu un şantier românesc sau, şi mai scump, să „privatizeze” un şantier românesc. Şi nu mai sunt multe „privatizabile”… În aceste condiţii, asocierea potenţialului participant cu un şantier românesc este cea mai probabilă, chiar dacă asta va diminua din profitul potenţialului câştigător. Să ne amintim că turcii vorbeau de Şantierul Naval Constanţa pe vremea când ne agitam (degeaba) cu licitaţia pentru „modernizarea” fregatelor.
A.3. îndeplinirea de către candidat a obligaţiilor de securitate a aprovizionării:
– angajamentul privind consolidarea/dezvoltarea unui centru de mentenanţă pe teritoriul naţional, dispus la Marea Neagră sau/şi pe Dunărea maritimă, pentru executarea lucrărilor de mentenanţă a navelor forţelor navale române;
– angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru / contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea forţelor navale române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul forţelor navale române şi privind întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare până la momentul semnării contractelor subsecvente acordului-cadru / contractului multianual;
Nu-s prea multe de discutat aici, oricare participant îşi va asuma aceste angajamente dacă doreşte să participe. Sper doar să nu ajungem să reedităm cumva, printr-o întorsătură ciudată a sorţii, episodul fregatelor T22R…
A4. capacitatea economică şi financiară a operatorului economic:
– declaraţii sau bilanţuri contabile din care să rezulte cifra de afaceri globală a operatorului economic în ultimii 3 ani.
În acest caz vorbim de bani şi de vânzări, un criteriu care are o pondere de 40% din rezultatul final al potenţialului candidat. În cazul Damen vorbim de 2,1 miliarde euro la nivelul anului 2015, în cazul DCNS vorbim de 3,039 miliarde euro în același an iar în cazul TKMS vorbim de 1,676 miliarde euro, cu speranţa că n-am încurcat eu cifrele. De Lockheed Martin pot să zic că vorbim de „net sales” în sumă de aproximativ 46 miliarde dolari americani în anul 2015. În orice condiţii, dacă se hotărăşte să participe, Lockheed Martin va câştiga detaşat la criteriul capacitate economică şi financiară a operatorului economic.
A5. Capacitatea tehnică sau profesională a operatorului economic:
– declaraţii privind numărul de nave similare realizate şi livrate de operatorul economic în ultimii 15 ani. Noţiunea de navă similară este definită la lit. A, pct. 2 din prezenta anexă.
Lucrurile se „clarifică” şi mai mult pe măsură ce parcurgem criteriul A.5. care are în vedere numărul de nave similare realizate şi livrate în ultimii 15 ani.
Nu am pretenţia că voi reuşi să acopăr toate livrările efectuate de potenţialii participanţi în ultimii 15 ani, aşa că vă rog să mă completaţi.
Voi începe cu Damen care produce modelul Sigma, din care a livrat în ultimii 15 ani nu mai puţin de 7 nave în mai multe configuraţii. Putem apoi discuta de nemţii de la TKMS care au construit şi livrat către marina Germaniei 5 corvete K130 Braunschweig sau de americanii de la Lockheed Martin care au livrat către US Navy 4 LCS Freedom, cea de-a cincea, USS Little Rock urmând a intra în serviciul US Navy în această toamnă, cel mai probabil până ce ai noştri vor demara licitaţia.
Nici Naval Group, fosta DCNS, nu este complet exclusă dacă doreşte să participe, pe lângă corvetele de clasă Gowind produse într-un număr prea mic pentru a avea vreo şansă, putând discuta la limită şi de fregatele „uşoare” de clasă La Fayette.
Foarte important, criteriul A.5. va avea o pondere de 60% din rezultatul final.
Dar să continuăm, pentru că de aici începe partea de matematică a licitaţiei, după cum urmează:
- În etapa de dialog vor fi calificaţi maximum doi operatori economici care îndeplinesc criteriile A1-A3 şi selectaţi în baza unui clasament realizat conform criteriilor Capacitatea economică şi financiară a operatorului economic (A4, ponderea 40%) şi Capacitatea tehnică sau profesională a operatorului economic (A5, ponderea 60%).
- Metodologia de aplicare a criteriilor de selecţie şi de realizare a clasamentului este următoarea:
- Punctajul obţinut de fiecare candidat va fi determinat pe baza formulei
Pi= P1i + P2i, unde
Pi< Pmax
P1i – punctajul obţinut de candidatul i la criteriul A5;
P2i – punctajul obţinut de candidatul i la criteriul A4;
Pmax– punctajul maxim care poate fi obţinut de un candidat, prin însumarea punctajelor obţinute la cele două criterii (100 puncte);
P1i = (60 x V1i / V1max);
P2i = (40 x V2i / V2max);
V1i – nr. total de nave similare realizate şi livrate de candidatul i în ultimii 15 ani;
V1max – numărul cel mai mare de nave similare realizate şi livrate în ultimii 15 ani, dintre toate candidaturile depuse;
V2i – cifra de afaceri globală realizată de candidatul i în ultimii 3 ani;
V2max – cea mai mare cifră de afaceri realizată în ultimii 3 ani, dintre toate candidaturile depuse.
- Punctajul acordat pentru nave similare este următorul:
- pentru fiecare navă similară livrată în ultimii 15 ani calculaţi până la iniţierea procedurii de achiziţie se va acorda 1 punct;
- numărul de nave similare care va fi luat în considerare, în cazul în care calitatea de participare a candidatului i la îndeplinirea contractului invocat a fost de contractant asociat sau subcontractant, se va calcula folosind formula: V1i= Ntotal X (valoarea subcontractului / valoarea totală a contractului) (Ntotal = numărul de nave similare la care operatorul economic a fost subcontractant).
- Punctajul acordat pentru cifra de afaceri globală în cazul unei asocieri a mai multor operatori economici se va calcula proporţional cu participarea fiecărui operator economic din asociere la realizarea obiectului achiziţiei, folosind formula V2i= V2i1 x n1 + V2i2 x n2 + … + V2in x nn, unde:
n1 + n2 + … + nn = 100%;
V2in – cifra de afaceri globală a operatorului economic n din cadrul asocierii la realizarea obiectului achiziţiei;
nn – procentul de participare al operatorului economic n din cadrul asocierii la realizarea obiectului achiziţiei.
- Calculele se execută cu trei zecimale.
- Candidaţii sunt ierarhizaţi în ordinea descrescătoare a punctajelor totale obţinute.
- În caz de egalitate între punctajele totale obţinute de doi sau mai mulţi candidaţi, ierarhizarea acestora se face în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute de aceştia la criteriul A5.
- Autoritatea contractantă continuă procedura specifică de achiziţie în cazul în care a calificat pentru etapa de dialog cel puţin un candidat.
- Etapa de calificare se declară închisă după comunicarea către candidaţi a rezultatelor etapei.”
Şi… cam atât, vă las pe voi să faceţi calcule şi să-mi spuneţi la ce rezultate aţi ajuns! Poate am ajuns la acelaşi rezultat, cine ştie?
În încheiere, câteva cuvinte despre LCS Freedom, despre care eu am mai vorbit, nu tocmai laudativ, din perspectiva utilizării lor ca înlocuitor al fregatelor de clasă Oliver Hazard Perry. Principala calitate a acestei nave este că, potrivit „broşurii”, este extrem de uşor de recompartimentat evidenţiindu-se prin cele 40% spaţii reconfigurabile la care se adaugă faptul că au fost concepute din start pentru a lupta atât în domeniul luptei anti-submarin cât şi în domeniul luptei anti-navă în zona litorală.
În cazul în care Lockheed Martin se decide să participe, navele vor fi propuse într-o configuraţie cu puternice accente pe lupta anti-submarin, pe lângă elementele modulului de luptă anti-submarin configurat pentru US Navy (sonar cu adâncime variabilă, sonar remorcat, sistem de control şi procesare a semnalelor, sistem de apărare împotriva torpilelor constând în sistem de detecţie şi alertă şi contramăsuri remorcate la care, în cazul US Navy se adaugă excelentul MH-60 Romeo ce poate fi dotat cu torpile MK46/50/54 şi un UAV MQ-8 B – Fire Scout, toate integrate cu sistemul de management al luptei) noi urmând a primi (anticipez eu) și sisteme lans-torpilă la bordul navei pe lângă cele instalate pe elicopterul ambarcat.
Pentru lupta anti-navă se va renunța la modulul de luptă prevăzut pentru US Navy urmând a fi instalate canistre pentru rachete navă-navă (parte a programului OTH – over the horizon, dezvoltat pentru US Navy), până acum americanii testând Harpoon şi Naval Strike Missile (NSM) pe LCS.
În ceea ce priveşte lupta anti-aeriană, corvetele vor beneficia de serviciile Sea Ram şi ale tunului de 57 mm.
În final, pentru că am observat ceva controverse cu privire la preţul unei LCS Freedom, Lockheed Martin susţine pe propriul site că o LCS Freedom costă 360 milioane USD per navă construită, la data redactării acestui articol. Ceea ce în euro înseamnă aproximativ 300 milioane euro per navă construită.
După cum se arată, momentan ai noştri lungesc toate procedurile, cel mai probabil pe motiv de lipsă de bani. În cazul în care Hotărârea promovată de MApN este adoptată în această toamnă, cu consecinţa demarării licitaţiei în acest an, este posibil sa avem un contract semnat în 2018.
Din punctul meu de vedere, cele mai mari şanse sunt pentru Damen cu a sa Sigma (cu şanse mari de armament american la bord), avantajul de a avea deja un şantier naval în România fiind determinant în acest caz. Şansa a doua, presupunând că va participa, este pentru LCS Freedom iar a treia este pentru TKMS cu a sa K130 Braunschweig. Asta daca nu mi-a scăpat ceva.
Vom vedea…
Nicolae Hariuc
UPDATE
Conform navy recognition, viitoarea USS Little Rock (LCS 9) tocmai a finalizat testele pe mare cu cel mai mare punctaj dintre toate LCS-urile construite până acum, fiind acceptată de INSURV şi urmând a intra oficial în US Navy în câteva săptămâni. Asta ridică numărul de LCS Freedom la 5 unităţi sporindu-i şansele (dacă decid să participe) de a obţine un punctaj bun şi la criteriul A.5. Coroborat cu întâlnirea dintre Fincantieri şi oficiali români, aşa cum aţi sesizat şi voi, dar şi cu faptul că Fincantieri promovează LCS pe propriul website, s-ar putea să se înfiripe ceva, fie şi pentru că acum, şi Fincantieri va îndeplini astfel criteriul A.5. Adaug şi că Fincantieri deţine un pachet majoritar din Vard care are şantier naval în România.
Surse:
http://www.navy.mil/navydata/fact_display.asp?cid=2100&tid=412&ct=2
https://en.wikipedia.org/wiki/Damen_Group
https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2016/05/rfi-2015-dcns-en-planche.pdf
http://www.annualreports.com/HostedData/AnnualReportArchive/l/NYSE_LMT_2015.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigma-class_corvette
http://www.lockheedmartin.com/us/products/littoral-combat-ship/affordability.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate
https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette
http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/LCS-trifold-brochure.pdf
https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/september-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5535-future-uss-little-rock-lcs-9-successfully-completes-acceptance-trials.html
The post Buletin naval… autohton. Programul corvetă multifuncţională. Criterii de selecţie. Ce corvete vrem de fapt? (Nr. 5/Septembrie 2017) appeared first on Romania Military.