Submarine
Programul de achizitie a trei noi submarine, “Orca”, a fost se pare amanat sine die. Daca spre sfarsitul anului 2017 polonezii erau optimisti, astazi programul pare lasat balta. Initial se discuta despre constructia in Polonia a trei unitati si inchirierea unui submarin, de la marina tarii companiei castigatoare, pe care marina poloneza sa-l foloseasca pana la intrarea in dotare a noilor nave.
Noile sub-uri ar trebui sa poata lansa rachete de croaziera…
In luna mai 2018, ministerul apararii a anuntat in parlament ca programul de dotare cu submarine va fi luat in considerare abia dupa 2022. Intre timp faza analitic-conceptuala va fi continuata…
In prezent Polonia mai detine trei submarine, un Koben-class fiind deja retras, un Kilo (aflat in reparatii de cativa ani) si restul de doua Koben-uri. Necazul este ca navele sunt imbatranite atat moral cat si fizic, un an al doilea Koben urmand sa fie retras, cel mai probabil, in 2019 in timp ce Kilo inca isi mai trage sufletul dupa ce a suferit o ciocnire cu un doc si un incendiu la bord.
In acest moment, desi cu trei nave in dotare, flota poloneza de submarine nu pare sa aiba cine stie ce valoare combativa.
Oferta Rolls Royce in programul “Coastal Defence Vessel (CDV)” in anul 2015, pe cand polonezii aveau de gand sa se doteze cu corvete
Corvete/Fregate
Programul “Miecznik” – “Peste-spada”- are pare-se ceva mai multe sanse, desi exista unele modificari in cerinte. Navele acestei clase se doreau a fi corvete, acum se pune accentul pe o aparare anti-aeriana/anti-racheta mult mai robusta, navele clasei mergand usor spre fregate multirol, conform unor alte surse, catre fregate dedicate luptei aer-aer/anti-racheta, desi un studiu comandat de ministerul apararii polonez arata ca intr-un eventual conflict cu Rusia sansele acestor nave ar fi aproape de zero.
Suma vehiculata este de aproximativ 2,8 miliarde de euro pentru trei nave.
Insa odata cu modificarea cerintelor pentru corvete, un alt program de dotare al marinei – “Czapla”(“starc” in limba romana) a fost suprimat. In cadrul acestui program se intentiona achizitionare a trei nave de tip OPV.
O alta veste proasta este ca o parte din fondurile suplimentare alocate programului “Miecznik” au fost luate de la capitolul submarine (programul “Orca”). Practic Kilo polonez mai poate fi mentinut in stare de operationalitate limitata un anumit numar de ani dupa care divizia de submarine a Poloniei se va dizolva pe cale naturala.
Revenind la submarine, polonezii mai au si posibilitatea inchirierii de nave mai ales de la potentialii constructori, dar piata submarinelor la mana a doua este una extrem de redusa. Pana acum doar indienii si rusii s-au bagat intr-un astfel de tango foarte complicat.
Ca potentiali furnizori de submarine pentru inchiriere ar fi, teoretic cel putin: Germania, tara care detine sase U 212A (si care poate ar putea sa si vanda 2-3 nave odata cu intrarea in dotare a celor doua U 212CD alocate programului comun cu Norvegia).
Varianta suedeza implica cele doua nave active din clasa “Södermanland” class (A 17), nave destul de noi, lansate la apa in 1987/1990 si trecute apoi printr-o modernizare semnificativa in 2003 respectiv 2004, ambele nave dotate cu sistem AIP.
Saab ofera si un pachet de modernizare pentru aceste submarine, daca Polonia ar fi interesata.
Pana in acest moment programul de dotare cu noile fregate multirol nu a fost, oficial, demarat, acesta aflandu-se inca in faza de pregatire. Vor fi trei nave si planurile prevad ca navele sa fie livrate intre 2022 si 2026.
Dar in octombrie 2017, in parlamentul polonez, Inspectoratul pentru Armamente a prezentat un raport in care se scrie ca programul de achizitie a celor trei fregate nu va fi demarat in anii imediat urmatori, deci este foarte posibil ca planificarea initiala sa fie mult depasita.
Ca o ultima noutate, in programul de achizitie a patru elicoptere dedicate luptei anti-submarin, Polonia a ramas cu o singura oferta (AW 101), Airbus anuntand ca se retrage datorita conditiilor de offset impuse.
PS Un alt program al marinei poloneze anulat (asta-i deja istorie antica) este cel de doatre cu sapte corvete multifuctionale Meko A 100, “Gawron class”, program lansat prin 2001 (odata cu inceperea constructiei priemi nave). In 2012 programul a fost anulat in mod oficial, fara nici o nava in exploatare, dar in 2013 s-a luat hotararea ca prima nava sa fie totusi terminata sub forma unui
ORP Slazak a devenit operationala de curand.
PPS Ce fac polonezii cu marina lor este strict problema lor, acest articol are, cred, relevanta prin prisma programelor noastre de dotare cu corvete (asteptam un castigator), baterii de coasta (suspendata), submarine si chiar cele trei fregate noi amintite de Mihai Fifor. Este relativ usor sa demarezi diverse programe de dotare, greu sa le si duci pana la capat. Sper ca noi sa evitam greselile facute de altii…
GeorgeGMT
The post Programele marinei poloneze appeared first on Romania Military.