Asa cum stim deja, programul de dotare cu rachete anti-nava cu baza la sol a fost “suspendat temporar”. Vineri, 29 noiembrie, era ziua cand DpA ar fi trebuit sa-i informeze pe cei ce si-au aratat interesul (Boeing – Harpoon Bk II, Saab – RBS 15 Mk III, MBDA – Exocet Mk III si Kongsberg cu NSM).
Conform protocolului, producatorii agreati ar fi trebuit fie invitati marti, 3 decembrie, pentru a primi specificatiile tehnice. N-a mai fost sa fie, toata lumea a fost informata ca demararea efectiva a programului de dotare a fost “suspendata din motive tehnice”. Mai mult nu stim, putem doar specula.
Corvetele
Aici lucrurile s-au complicat inutil, cu totul inutil si numai din vina noastra. S-a deschis o licitatie pe baza “pretului celui mai mic” – un criteriu de o prostie monumentala, daca ma intrebati pe mine – si astfel ne-am legat singuri de maini si picioare, MApN avand extrem de putin loc pentru manevra.
Cand spun “manevra” ma gandesc la faptul ca marina nu poate alege in functie de cel mai bun raport calitate-pret, nu poate alege nava si varianta de inarmare dorita ci este la mana “celui mai mic pret”.
Ori acest lucru e ca si cum, mergand pe sosea, iti tine altul volanul…
In fine, prosti am fost, speram sa nu mai fim, deocamdata trebuie gasita o solutie pentru ca marina sa primeasca ce nave doreste, in configuratia de inarmare dorita.
Din punctul meu de vedere, fara a avea nici o informatie care sa confirme, situatia in programul corvetelor se prezinta in felul urmator: in ambele scenarii vehiculate prin presa (si RoMilitary a dat Fincantieri castigatoare si Damen pe locul 2; inca nu sunt sigur ca Naval Group a venit cu cel mai mic pret), Damen cu Sigma 10514 a iesit pe locul 2 si Fincantieri sau Naval Group pe locul intai…
Repet insa, aceste cifre si acest clasament sunt deocamdata doar o speculatie de presa, nu exista absolut nici o farama de informatie oficiala care macar sa sustina cifrele aparute. Putem asista chiar la o imensa manipulare, la o fortare de anulare a licitatiei, tocmai din partea celor care, pe surse, se arata a fi castigatori. Atentie deci…
Din informatii de peste tot adunate, marina militara este chitita pe Damen si pe oferta tehnica a olandezilor de mana cu americanii (probabil si cea mai buna oferta), problema noastra in acest moment este simpla, dar si foarte complicata: cum facem sa primim ceea ce dorim fara ca ceilalti sa ne dea in judecata?
Cel mai probabil, sunt trei scenarii:
– primul scenariu: Damen a castigat licitatia si restul este doar o perdea de fum. Dar in acest caz nu se explica lentoarea in declararea castigatorului;
– al doilea scenariu: gasirea vreunei chichite legale / tehnice pentru ca producatorul de pe locul I sa fie trimis acasa fara prea mult scandal;
– al treilea scenariu are legatura cu o posibila negociere cu cei de la locul I, astfel incat acestia (presupunem noi Naval Group) sa vina cu o oferta imbunatatita in ceea ce priveste arhitectura de armament. Daca Gowind ar primi, pe langa cele 16 VL Mica, si un sistem RAM, lucrurile s-ar mai aranja, asta presupunand ca francezii bifeaza si restul: sonare, radare etc.
In mod clar, nu vor s-o anuleze (deocamdata cel putin), nici nu stiu daca s-o putea, ideea este ca se cauta solutii dupa ce tot noi ne-am incatusat si am aruncat cheia, precum un iluzionist de targ, slab si fara talent.
Daca insa nu vor gasi o solutie castigatoare este foarte posibil ca licitatia corvetelor sa fie anulata, urmand ca mai apoi sa asistam la o incredintare directa.
Asa cum spuneam, doar speculatii personale. Dar asta-i viata…
Fregatele
In tot acest halimai, o intrebare ramanea fara un raspuns clar: fregatele. In linii mari cunoastem arhitectura de senzori si sistemele de armament oferite de fiecare dintre cele trei companii, nu stiam insa cam la ce se refera modernizarea fregatelor (ca offset la programul corvetelor), insa, se pare ca fregatele vor dispune de senzori si armament similare corvetelor.
Astfel, cele doua fregate Type 22 vor primi si ele sonare tractate, rachete anti-nava si antiaeriene/anti-racheta, un CMS, probabil si un nou radar/radare.
Rachetele anti-nava (SIML)
In privinta rachetelor anti-nava cu baza la sol (SIML) lucrurile sunt chiar mai simple. Speriati de ce-au patit cu corvetele, au tras invataminte. Asa cum am scris de mai multe ori, de mirare modul cum DpA si-a organizat cele doua achizitii, de mirare ca au preferat doua licitatii separate, cand absolut toata lumea stie ca se doreste o racheta anti-nava comuna nava-sol.
Ori, daca asta vrei, de ce sa faci doua licitatii cand matematic ai doar 25% sanse sa nimeresti corect?! Greu de spus, pana astazi n-am reusit sa gasesc nicio explicatie demna de un om normal.
Dar, se pare, le-a venit mintea la cap si dupa patania cu navele (vedem cum rezolva necazul) si-au luat masuri de siguranta suspendand programul.
Dar sa ne aducem aminte de unde am plecat.
Prostia celor care redacteaza astfel de acte normative va fi probabil studiata in scoli si universitati la exemplu de prostie extrema a unor guvernanti si juristi guvernamentali. Pentru ca sunt unici!
Asadar, initial se specifica (in proiectul de HG) ca pot participa la licitatie doar producatorii care au livrat astfel de sisteme in ultimii cinci ani (ne referim la baterii de de coasta). Evident, niciunul dintre cei patru producatori interesati nu putea participa, nimeni nu livrase. Am scris, am explicat, pana la urma le-a picat si lor fisa.
A venit HG oficiala si au modificat: exprimarea era “din anul 2000 incoace”, spunea HG-ul. Doar ca si aici au dat-o bara pentru ca nici asa nu se califica nimeni cu exceptia celor de la Konsberg. Iar am scris, iar scandal.
Au “rezolvat-o” intr-o maniera de-a dreptul hilara, incalcand legea si logica limbii romane, poreclind pur si simplu (intr-o “lamurire”) navele de lupta ca fiind “sisteme mobile de lansare”…
De prisos sa spunem ca aceasta definitie este gresita din punct de vedere conceptual, navele de lupta nu sunt categorisite ca “sisteme de lansare mobile” ci nave de lupta, alta gasca-n alta traista.
Revenind la prezent, ceva, ceva au simtit si ei ca nu-i in regula, in primul rand ca doar printr-un noroc chior ar fi reusit performanta sa faca rost de aceeasi racheta la sol cu cele de pe nave si au suspendat procedura.
Singurul lucru decent facut pana acum in programul de achizitie al rachetelor de coasta.
Speram doar ca suspendarea/anularea sa fie doar temporara si achizitia rachetelor sa fie demarata dupa ce vom sti cu exactitate cine va fi castigatoare in programul corvetelor.
Eu sunt in continuare foarte optimist in privinta ambelor programe.
GeorgeGMT
The post Corvete, fregate & rachete appeared first on Romania Military.