Daca n-au avut parte de cele patru nave de asalt amfibiu port-elicopter Mistral, rusii s-au apucat sa-si construiasca singuri si pe 20 iulie 2020 a inceput lucrul la prima nava Proiect 23900 “Ivan Rogov”.
30 de mii de tone deplasament, 16 elicoptere K 52K sau K 27 si patru drone. Ca armament, va dispune de sisteme de aparare de tip CIWS (Kashtan, 3 bucati), Pantsir M x 2 si un tun de 100mm.
Contractul prevede constructia a doua astfel de nave port-elicopter, care ar fi sa ajuga in flota rusa in 2026 respectiv 2027, una in Flota Nordului, iar cea de-a doua in Pacific.
Ca date generale, “Ivan Rogov” va putea sa transporte pana la 900 de militari, zeci de vehicule blindate, provizii etc, nava putand sa navigheze pana la 60 de zile fara sa intre in port.
Pentru marina rusa o astfel de nava este ceva nou si ii va creste capacitate de a disloca rapid trupe si tehnica acolo unde este nevoie de ele ca si cantitati mari de echipamente sau provizii.
O astfel de nava este o achizitie de foarte mare valoare tactica si strategica pentru rusii, dar ar putea face diferenta mai ales din punct de vedere logistic. Pe langa faptul ca poate transporta mari cantitati de echipament, poate face acelasi lucru si cu elicoptere, combustibil, piese de schimb, oferind in acelasi timp si capabilitatile unei baze aeriene avansate dotate cu toate cele necesare sustinerii aeronavelor in stare de functionare in zona de dislocare.
De mirare doar ca Rusia nu a investit mai de mult in astfel de nave desi tentative au mai fost.
In privint alocarii navelor, Flota Nordului are legatura cu Marea Mediterana, fara sa mai treaca prin Stramtori, iar Flota Pacificului are in grija si insulele Kurile, un etern subiect de controverse cu o Japonie din ce in ce mai puternica din punct de vedere militar.
GeorgeGMT
The post Mistralul rusesc appeared first on Romania Military.