Drona militară care ar putea fi fabricată în România: Israelienii de la Elbit au adus în țară drona pe care vor s-o facă aici pentru Armată / Simultec ar putea produce la Măgurele simulatoarele pentru dronă
Israelienii de la Elbit au adus în România drona militară Hermes 450 pe care o propun Armatei Române. Deja în România, la Bacău, sunt produse piese componente pentru acest tip de dronă, însă Elbit vrea să mute întreaga producție în țară și să implice și alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova dacă MApN ar alege un astfel de contract. La Măgurele, la compania Simultec, unde a fost expusă drona și prezentată și oficialilor, ar putea fi produse și simulatoarele pentru dronele românești.
…
Sursa/articolul integral(a), HotNews: https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24717165-drona-militara-tactica-armata-romana-elbit-hermes-450-clasa-simultec-fabricat-simulator.htm
__________________
Dronă de mari dimensiuni pentru supravegherea frontierei maritime a României
Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot / tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.
Serviciul este operațional începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100.
Acest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.
Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei RPAS Data Centre, dedicată în acest scop. Serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia.
De asemenea, serviciul de referință va avea o contribuție semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliției de Frontieră Române în planificarea și organizarea operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021 – coordonată de Agenția Frontex (Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă), cu suportul agențiilor E.M.S.A. și E.F.C.A. (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului), care se va desfășura în colaborare cu instituțiile naționale de profil, A.N.R. (Autoritatea Navală Română) și A.N.P.A. (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului), respectiv cu autoritățile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilității parților participante în cadrul activităților circumscrise funcțiilor Gărzii de Coastă.
Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A., care au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competențele instituționale, astfel încât operațiunile de zbor să se realizeze în condiții de siguranță și cu respectarea normelor legale în vigoare.
Sursa/articolul integral(a), Politia de Frontiera: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/garda-de-coasta/i-drona-de-mari-dimensiuni-pentru-supravegherea-frontierei-maritime-a-romaniei-23507.html
…
The post Drone/UAV pentru MApN/MAI appeared first on Romania Military.