Quantcast
Channel: Marina Militara Archives - Romania Military
Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Naval Strike Missile (NSM) loveste din nou

$
0
0

nsm pentru marina britanica

De aceasta data Royal Navy (adica marina de razboi britanica, pentru astia mai tinerei 😊 ) a hotarat sa cumpere NSM-ul norvegian pentru dotarea fregatelor Type 23 si (Atentie!) a distrugatoarelor Type 45, cele mai puternice nave de lupta britanice de suprafata dupa cele doua portavioane din clasa “Queen Elizabeth” (care by the way, nu este fosta regina Elizabeth, care tocmai ce s-a dus la cele sfinte, ci marea lor regina, poate cel mai influent monarh britanic, Elizabeth I, cea care i-a invins pe spanioli si Marea lor Armada si a dat startul crearii Imperiului Britanic).

Asadar, britanicii au batut palma cu cei de la Kongsberg (via guvernul norvegian) pentru dotarea celor doua clase de nave mai sus-mentionate cu racheta anti-nava norvegiana. NSM va inlocui in arsenalul Royal Navy “bunica” Harpoon care isi va termina resursa in 2023, astfel incat se asteapta ca primele trei nave britanice sa aiba la bord, gata de lupta, noile rachete intr-un an de la demararea contractului.

Acum trebuie sa recunosc ca eu personal n-am fost deloc impresionat de “micuta” racheta a celor de la Kongsberg Defence & Aerospace, considerand-o mai degraba o racheta de nisa, asemanatoare – daca vreti – cu stramoasa “Penguin”. Mai credeam ca NSM-ul este de fapt o racheta gandita sa fie JSM – micuta, cu cap de lupta decent dar mai mica si proiectata sa intre in cala de arme a F-35 A.

N-am avut incredere in ea dar acum imi recunosc greseala, imi pun cenusa-n cap si constat ca se vinde al naibii de bine si nu ca racheta secundara ci dimpotriva ca racheta anti-nava principala. Spaniolii o vor folosi pe viitoarele lor fregate F 110, australienii pentru fregatele din clasa Anzac si distrugatoarele din clasa Hobart, tot ca inlocuitoare pentru Harpoon.

Americanii de la USMC cumpara si ei NSM, la fel si US Navy pentru belele lor de LCS-uri (dar si pentru fregatele de clasa Constellation), asa ca prea slaba n-are cum sa fie.

Cu toate acestea, in afara spaniolilor, britanicii si posibil australienii vor avea si alt tip de racheta anti-nava la bordul navelor lor. Astfel, Type 26 britanice nu vor dispune de NSM ci se are in intentie dotarea lor cu FC/ASW („Future Cruise/Anti-Ship Weapon”) despre care puteti citi mai multe accesand acest link.

Sus-numita racheta se afla astazi in dezvoltare si este un program franco-britanic care are in vedere inlocuirea rachetelor de croaziera Storm Shadow/SCALP (tot un program franco-britanic) dar si a rachetelor anti-nava Exocet si Harpoon.

Dar mai este mult pana cand prima FC/ASW va avea zborul inaugural cu atat mai mult cu cat programul este unul cam prea ambitios si se doresc doua tipuri diferite de rachete: una subsonica cu pronuntate caracteristici de invizibitate radar si alta – supersonica si super-manevrabila.

Deocamdata insa britanicii raman la NSM.

De ce am spus ca este o racheta “micuta”? Pai mai ales din cauza incarcaturii de lupta, sensibil mai mica decat a celorlalte membre ale familiei rachetelor anti-nava: NSM – 125kg, Harpoon – 221kg, RBS 15 – 200kg, Exocet MM40 – 165kg ca si a masei totale, undeva la 400 kg fata de o medie in jurul valorii de 800kg a restului familiei. Americanii insa vor inlocui Harpoonul cu LRASM, o racheta extrem de complexa si cu o incarcatura de lupta enorma – 450kg si despre care puteti citi mai multe aici. De asemenea ar mai fi de remarcat ca australienii si germanii au cerut rachete NSM care sa aiba si senzor radar.

Ar mai fi de remarcat ca atat americanii cat si britanicii isi dezvolta si rachete anti-nava mai grele: LRSAM in cazul americanilor cu o incarcatura de lupta demna de o torpila din cel de-al doilea razboi mondial – 450kg si FC/ASW pentru britanici, cu o incarcatura de lupta de 200kg plus inca doua a 50kg.

Dar, clar ca lumina zilei, NSM se vinde si nu oricui ci unor marine militare extrem de respectabile si serioase care nu ar cumpara racheta daca aceasta nu ar convinge in privinta eficientei sale.

Macar din acest punct de vedere Romania este pe aceeasi tendinta, achizitionand si ea 32 de rachete NSM pentru bateriile sale de coasta. Un lucru bun, care trebuie remarcat.

GeorgeGMT

The post Naval Strike Missile (NSM) loveste din nou appeared first on Romania Military.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48