Actiunile flotilei ruse in Mediterana sunt in plina desfasurare. Se pare ca flotila aflata aproape de coasta Siriei, va executa lovituri in zona Alep cu rachete lansate de pe nave. Avioanele SU 33, cum era de asteptat, au aparut in patrule aeriene deasupra Siriei si nu vor fi folosite pentru atac la sol,
Lansarea fara catapulta nu permite acrosarea unei cantitati mari de armament pentru misiuni CAS. Este posibila relocarea lor la baza Khmemim de langa Latakia.
Au mai aparut si vase noi in zona:
Admiral Grigorievich, fregata purtatoare de rachete (acum Kalibr).
SMETLIVY , distrugator din clasa Kashin, purtator de rachete SS-N-25 (Kh-35U – „Harpoonski”)
Dupa ce a parasit Sevastopolul, distrugatorul a stationat doua zile in Pireu, unde marinarii rusi au facut un „schimb de experiente culturale si stiintifice” in spiritul „Anului Rusia – Grecia”. Au vizitat Atena si se pare ca au fost primiti cu bratele deschise de greci, desi rusii din flota nu au fost primiti in Spania si Malta.
Remorcher de salvare si lupta contra incendiilor. Are sistemul de pozitionare dinamica DPS. Nikolay Chiker, remorcherul care l-a insotit pe Kuznetov, se pozitioneaza aproape de Turcia, la limita de nord a zonei in care s-a pozitionat grupul de nave rusesc.
Vas de salvare si deck cargo, care se pare a transportat doua vase de patrulare rapide Raptor,
Vasul oceanigrafic Yantar a patrulat luna trecuta in zona. Este considerat si vas de spionaj, Probabil a verificat balizele submarine. Tot in zona se afla cabluri submarine care leaga Turcia, Cipru, Siria…
Se pare ca acolo se desfasoara deja o urmarire submarina, fiind raportata lansarea unei rachete probabil de pe un submarin rusesc, urmata de o intensa patrulare a unui P 8 american in zona.
Yantar
Un remorcher clasa SB 5 a traversat Bosforul de 2 ori in 30 de ore – si e denumit „expresul de Siria”, transportand pe barje echipament militar.
Se pare ca distrugatoarele Severomorsk si Vice-amiral Kulakov au detectat submarinul olandez clasa Walrus care le urmarea.
Concluzie:
Deplasarea atator nave de toate categoriile nu pare a fi un simplu exercitiu, totul duce la ideea ca se doreste transformarea bazei navale de la Tartus intr-o baza navala permanenta, dotata cu toate tipurile de nave, inclusiv vase auxiliare necesare.
The post Flotila rusa din Mediterana (II) appeared first on Romania Military.