Quantcast
Channel: Marina Militara Archives - Romania Military
Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Cum e cu fregatele si cu corvetele

$
0
0

sigma 10514 corvete romania

Intr-un interviu acordat cu ocazia implinarii a 99 de ani de la infiintarea Directiei pentru Armamente, locţiitorul şefului Direcţiei programe tehnice şi înzestrare din DpA, colonelul ing. Ilie Tiţa, ne ofera in sfarsit informatii reale, importante si, foarte ciudat, intr-un limbaj decent, ingineresc, departe de limbajul de lemn specific MApN si a altor colegi.

Despre cum am ramas batand din buze dupa alte 12 F 16MLU am scris ieri, astazi ne vom referi la navele de lupta.

Aflam acum ca sansele ca turcii sa mai modernizeze cele doua fregate Type 22 sunt destul de teoretice (cu aceasta ocazie ni se „intareste” convingerea ca am avut dreptate si doar consortiul turcesco-CSR (aia cu Panhardul) – au depus oferta angajanta) si mai aflam si motivele care au facut ca Damen sa primeasca (daca va primi) contractul pentru cele patru corvete si ca sa nu va o mai lalaim, intram direct cu citate:

Corvete Damen SIGMA 10514

 Tot anul acesta, specialiştii din DpA au înaintat spre aprobare un proiect de Hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea prin atribuire directă a patru corvete multifuncţionale.

Proiectul a fost avizat de Ministerul Industriei şi Resurselor, de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice şi acum se află spre avizare la Ministerul Finanţelor Publice, urmând să ajungă la Ministerul Justiţiei şi în cele din urmă la prim-ministrul României.

Cea mai mare problemă în achiziţia de echipamente militare este reprezentată, în primul rând, de mentenanţa. Cum reuşeşti să asiguri securitatea mentenanţei şi operării produselor.

În al doilea rând, experienţa navelor Mistral (n.b. Franţa nu a mai livrat Rusiei două nave de luptă Mistral după invadarea Crimeei) a demonstrat că atunci când mediul de securitate îşi schimbă forma poţi fi foarte afectat.”

Adica ceea ce sustine si RomaniaMilitary.ro de ani buni. Degeaba ai tehnica de lupta daca nu ai si intretinerea la tine in tara si in caz de vreo schimbare ramai asteptand ajutor.

Extrem de interesant si punctul de vedere care se refera la navele Mistral si foarte ciudata interpretarea pe care MApNul a dat-o pataniei rusilor, adica turcii nu mai sunt considerati „siguri” din punct de vedere politic?!

Continuam citatul:

“Alegerea Şantierului Naval Damen Galaţi S.A. a fost singura opţiune pe care MApN o are la dispoziţie pentru producerea în România a corvetelor multifuncţionale.

Şantierul de la Galaţi este singurul care a produs nave de luptă în ultimii 20 de ani şi are deja, parţial, echipamentele necesare construirii corvetelor. Au fost trimise serii întregi de cereri de informaţii mai multor firme şi toate au spus : prima navă o facem la noi, iar începând cu a doua o asamblăm în România, dar niciuna din firme n-a spus că va facem de la prima navă producţia în România şi că va face acest lucru în doi ani şi jumătate.

Damen este singura firmă care a spus că face navele în România în acest interval de timp. Dacă ne uităm la cum arată mediul de securitate, nu cred că ne permitem o perioadă prea mare de timp, spune colonelul Tiţa.

Conform calculelor făcute de DpA, dotarea unui şantier cu tehnică şi specialişti care să producă corvete nu s-ar putea face în mai puţin de trei ani, la care s-ar adăuga alţii pentru construirea navelor.

Proiectul, dacă va fi aprobat, se va desfăşura pe perioada a şapte ani, prima corvetă urmând a fi livrată în doi ani şi jumătate de la semnarea contractului. Finanţarea se face în limita bugetului estimat a se acorda MApN în perioada 2016-2022.

Valoarea estimată a programului, nu a contractului, este circa 1,6 miliarde de euro, cu tot cu TVA. El conţine atât contractul specific achiziţiei de la Damen a celor patru corvete, cât şi a suportului logistic, a muniţiilor aferente şi aşa mai departe.

Contractul cuprinde în pachetul de acţiuni compensatorii şi implicare industrială, offset, producerea navelor în România, posibilitatea modernizării fregatelor T-22, posibilitatea dezvoltării unui centru naţional de mentenanţă pentru ciclul de viaţă al corvetelor, un centru de instruire locală a personalului şi posibilitate de a realiza facilităţi de depozitare a muniţiei.

Damen, spune colonelul Tiţa, şi-a arătat deschiderea pentru toate domeniile, singurul aspect asupra căruia ar  avea reţineri este construirea facilităţilor de depozitare a muniţiei, pentru că nu vinde muniţii şi nu are competenţă în acest sens.”

Asadar se are in vedere modernizarea celor doua fregate cu Damen Galati, un lucru mai mult decat normal, tinand cont de achizitia preconizata a celor patru corvete. Ne asteptam si noi ca cele sase nave sa fie impartaseasca o cat mai mare parte din armament, sisteme, softuri, etc pentru a putea lupta impreuna intr-un mod complementar.

Din pacate suntem departe de o decizie rapida si este foarte improbabil ca acest contract sa fie semnat de actualul guvern, iar la anul vor fi destule constrangeri bugetare. Nu vreau sa fiu pesimist dar pana nu vad contractul semnat nu pot sarbatorii…

Altceva de comentat nu cred ca s-ar mai gasi, decat sa aplaudam (foarte rara ocazie in cazul nostru 🙂 ) modul clar, normal si inteligibil prin care colonelul ing. Ilie Tiţa ne-a comunicat aceste date foarte interesante, departe de oribilul limbaj lingusitor de lemn tipic MApN si acolitilor lor.

Sursa: presamil.ro

GeorgeGMT

The post Cum e cu fregatele si cu corvetele appeared first on Romania Military.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48